fbpx
Начало » България » Кандидатстудентски прием в българските университети

Кандидатстудентски прием в българските университети

  • Lyubina Panayotova
  • 05 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Кандидатстудентски прием в българските университети

Заради коронаворуса за академичната 2020/2021 година университетите в България промениха условията си за прием – в повечето специалности ще приемат с резултатите от матурите, в някои – с изпити онлайн или присъствени. Приетите в университети за академичната 2019/2020 година са 220.2 хиляди, приблизително толкова се очаква да е броят им и тази година, като от възможността за прием само с оценката от зрелостните изпити ще могат да се възползват и отдавна завършили гимназия. Вижте за кои специалности е достатъчен резултатът от оценката от ДЗИ и какви са критериите в по-големите висши учебни заведения у нас.

 

С оценките от матурите

Софийският университет (СУ) „Св. Климент Охридски“ пръв реши да признава оценките от държавните зрелостни изпити като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. Тук можете да видите списъка на специалностите и формите на обучение, на оценките от дипломата за средно образование, които участват в балообразуването.

С оценка от матурата само за завършилите средно образование след 2007 г. по български език, математика, география и история приема и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).

Пловдивският университет (ПУ) „Паисий Хилендарски“ (в 95 от общо 107 предлагани специалности), както и Югозападният университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ също приемат с оценки от матурите.

 

С кандидатстудентски изпит

Кандидатстудентски изпити СУ ще проведе през юни единствено по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия и Физическия факултет и Факултета по химия и фармация. Кандидат-студентите могат да се регистрират до 10 юни чрез електронизирана система тук с линк от главната страница на университета.

ПУ приема с полагане на приемен изпит само в 7 от специалностите си – Психология, Графичен дизайн с реклама, Музика, Джаз и поп изпълнителско изкуство, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Педагогика на обучението по музика и Актьорство за драматичен театър, съобщиха пред „Дневник“ от университета.

УНСС също ще проведе за кандидатстудентите си изпити (включително за завършилите преди 2007 г.) онлайн или на хартиен носител, ако епидемичната обстановка го позволява. Те представляват тестове със затворени въпроси по български език, математика (само на хартиен носител), география и история. Кандидат-студентите, които са се явили на предварителните изпити през декември и февруари, могат да кандидатстват с оценката, която са получили.

С тест по чужд език през юни УНСС ще приема по специалностите, за които се изисква такъв, като оценката не е балообразуваща. Кандидатите се допускат до класиране след успешно положен приемен изпит по чужд език; матура по чужд език; завършена профилирана гимназия или профилирана паралелка в общообразователно училище; сертификат за владеене на чужд език, съответстващ минимум на ниво В2.

За специалност „Медии и журналистика“ УНСС приема с оценката от матурата по български език, която може да се замени с оценки от предварителните кандидатстудентски изпити през декември и февруари, или с оценка от приемните изпити по български език през юни или през юли. Втората част от изпита е събеседване с кандидатите.

Кандидатстудентският изпит за предлаганите от Нов български университет (НБУ) бакалавърски програми, както и за магистърските програми „Право“ и „Архитектура“, е тест по общообразователна подготовка.

ЮЗУ започна онлайн кандидатстудентските си изпити по български език, история, география, математика, химия, биология, английски език, рисуване, танци, музика, актьорско майсторство, филмови и телевизионни изкуства. Графика и условията на провеждането им можете да видите тук.

 

С отличие от олимпиади и национални състезания

На лауреатите на национални и международни олимпиади от настоящата учебна година по математика, информатика, информационни технологии, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование, български език и литература, руски език, английски език, немски език, френски език, испански език, италиански език, класически езици, история и цивилизация, философия, гражданско образование и география СУ признава оценка отличен (6.00) от съответния конкурсен изпит.

На лауреатите на национални и международни олимпиади и състезания по български език и литература, английски, немски, френски, руски, испански, италиански, математика, физика, астрономия, химия, биология, информатика, информационни технологии, математическа лингвистика, философия, история, география и гражданско образование, както и на носителите на медали от олимпийски, световни и европейски първенства ПУ признава оценка отличен (6.00) за съответния конкурсен изпит, която участва при формиране на състезателния бал за съответните специалности, споделя учебното заведение пред „Дневник“.

На първенците от национални олимпиади по български език, математика, история, география, завършващи средно образование през годината, в която се провежда олимпиадата и получили оценка отличен 5.50 до 5.99, тя се признават за резултат от конкурсен изпит в УНСС за всички специалности. Лауреатите на национални и международни олимпиади, завършващи средно образование в годината, в която се провежда олимпиадата, се приемат без конкурсен изпит, когато изпитът по желаното от тях професионално направление съвпада с предмета на олимпиадата. ЮЗУ също ще приема с резултати от олимпиади, международни, национални и регионални състезания.

Източник: dnevnik.bg

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top