fbpx
Начало » България » Кандидатстване и записването в 1-ви клас през 2021 г.

Кандидатстване и записването в 1-ви клас през 2021 г.

  • bobi
  • 23 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Кандидатстване и записването в 1-ви клас през 2021 г.

Приемът в 1-ви клас в София ще става онлайн чрез система за централизирано електронно класиране в общинските училища.

Децата ще могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища, но ще се класират само в едно от тях, според реда на желанията. Водещ критерий остава близостта на училището до постоянния или настоящия адрес на детето.

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура, образование, спорт и младежки дейности в Столичната община, разяснява за новата система за прием в 1-ви клас.

“Новата система за прием е изцяло дигитална. Тя почива на три успешни кампании, които проведохме последните години. На база на принципа, който популярно е известен като “принципът на уседналостта“. Но всъщност е принципът, че детето не бива да поставяно в затрудняващи го обстоятелства. Да бъде принудено да пътува продължително време сутрин.

И затова философията на законодателя и на Министерство на образованието, към която ние стриктно се придържаме, е да се организира приемът така, че децата най-лесно, бързо и конкретно да бъдат приемани в най-близкото по техния адрес училище.

Това е система, която ще позволява не само кандидатстването, но и записването на детето. Родителят ще бъде облекчен от всякакво ходене в различни институции, в самото училище, това от гледна точка на пандемията също е голям успех. Защото рискът съществува.

Системата се ражда освен на база на тези три години, свързани с приемане на принципа на уседналостта, с адреса, като водещ критерий, но и на базата на повече от десет години реален опит, който имаме със системата за детските градини. Тя реално ще се интегрира с нея.

Искам да успокоя родителите. Системата за детските градини ще изчезне за няколко дена, няма да се вижда. Това е, защото ще се интегрират двата модула в една платформа. Като след това ще се появи с новия инетрфейс, с едно обучително видео и всички удобства на една модерна система за административно обслужване. Една услуга, която отдавна искахме да приложим. Но в крайна сметка именно уеднаквяването на критериите в закона беше поводът най-накрая да адресираме и този проблем, защото си даваме сметка, че когато критериите във всяко училище са различни, както беше преди няколко години, при различни критерии няма как да има единна система за прием и за класиране.

Искам също да успокоя родителите, че във всяко училище ще има човек, който за тези родители, които нямат възможност да направят кандидатура през системата, ще могат да отидат в съответното училище. В системата има и карта, могат да се обадят също по телефона в училището.

Разбира се, родителите могат да се обаждат и на нашите телефони, да пишат имейли на контактните линии. Създали сме организация да се отговаря на всяко запитване. Така че на родителите действително да се окаже реална подкрепа, за да могат да направят кандидатури.“

Очаква ли се въвеждането на допълнителни критерии

“Критериите са без промяна тази година. Те си остават както преди. Отново се класират децата в няколко групи, като в първа група, която води до автоматичния прием, са децата с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището. Като този постоянен или настоящ адрес не е променян в последните над три години. Това е прилагането на принципа на закона, че децата трябва да ходят там на училище, където реално живеят през последните години.

Ако интересът към училището е голям, тогава ще бъдат приети първо тези деца, които над три години са с адрес в зоната на училището.

Нека да кажем ясно, че броят на местата в групите първи клас в столичните училища, говоря общо за всички обществени, общински и държавни училища, е чувствително по-голям от броя на децата. Има много повече места в първи клас, отколкото деца, така че няма да има дете, което да остане без място в първи клас.“

Фиктивните адреси

“Тук сме взели мерки, системата е способна да разпознае необичайни ситуации, ние респективно ще се занимаваме по-сериозно с тях, когато ги установим. Например, системата веднага ще разпознава странна ситуация от типа на тази, която има в едно столично училище, в което седем деца са на един адрес в различни семейства. Даваме си сметка, че това е невъзможно.“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top