fbpx
Начало » България » Кампания на УНИЦЕФ „Образование за всяко дете“ в подкрепа на децата с увреждания

Кампания на УНИЦЕФ „Образование за всяко дете“ в подкрепа на децата с увреждания

  • bobi
  • 25 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Кампания на УНИЦЕФ „Образование за всяко дете“ в подкрепа на децата с увреждания

Въпреки всички положени усилия до този момент в страната, децата с увреждания продължават да са най-изключените от образованието. Промените, наложени заради COVID-19 допълнително усложниха ситуацията. Според оценката на Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, едно от пет деца не получава допълнителна подкрепа, и така на практика рискува да остане извън образователния процес. В отговор УНИЦЕФ започна кампанията „Образование за всяко дете“.

От 28 септември до 4 октомври екипите „Шампиони за децата“ на УНИЦЕФ ще бъдат в Пловдив, за да разкажат за инициативата на организацията. Гостите и жителите на Пловдив ще могат да се срещнат с шампионите в Мол Марково тепе, като ще научат и как да подкрепят каузата с дарение към УНИЦЕФ.

Със събраните средства от кампанията УНИЦЕФ в партньорство с Министерството на образованието и науката ще разработи първата приобщаваща дигитална образователна платформа в страната. Тя ще предоставя адаптирани образователни ресурси за специфичните нужди на всяко дете и ще улесни взаимодействието между специалисти (ресурсни учители, психолози, логопеди), учители, родители и деца, особено за живеещи в отдалечени райони, далеч от областния град, където липсва по-редовен контакт.

Изграждането на платформата ще е в няколко етапа, като амбицията на УНИЦЕФ е тя да заработи до края на 2020 г. В първите 30 месеца ще бъдат подкрепени 3300 деца с увреждания, 500 специалисти и минимум 200 родители. Целта на платформата е да предостави дългосрочна и устойчива подкрепа, която с времето да обхване по-голямата част от децата с увреждания в страната.

 „УНИЦЕФ вярва, че всяко дете има право на достъпно и качествено образование, което изцяло насърчава неговия потенциал. Трябва да се уверим, че няма изключения и нито едно дете не е забравено“, д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

Кратка информация за платформата:

Платформата ще включва видео обучителни материали, насоки и ресурси, подходящи за деца с увреждания и специални потребности, разработени от психолози, логопеди и учители, утвърдени от МОН. Тя ще позволява на специалистите и семейството да обменят информация, инструкции и образователни задачи по-редовно и по-структурирано, така че да следват една и съща цел, с фокус върху индивидуалните обучителни нужди на детето. На платформата също така ще има инструменти за обучение за учители и специалисти като учебни ръководства и онлайн обучения, както и тематични дискусии-семинари за родители, които ще бъдат улеснени чрез календар и опция „заявка за обучение“. Платформата ще предоставя възможност за онлайн консултации и чат на живо с експерти в помощ на учители, родители и деца. Както и полезна информация за контакти на специалисти и институции по местоживеене.

Повече информация тук.

За УНИЦЕФ

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) работи в 190 страни и територии. Спасяваме живота на децата. Отстояваме техните права. Помагаме им да реализират потенциала си. И никога не се предаваме. Защото сме УНИЦЕФ – за всяко дете!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top