fbpx
Начало » България » Кампания набира книги за българското училище в Братислава

Кампания набира книги за българското училище в Братислава

  • bobi
  • 04 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Кампания набира книги за българското училище в Братислава

Кампания за набиране на книги за българското училище в Братислава организират Североизточното и Югоизточното държавно предприятие, Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по горите.

Целта е да бъдат събрани книги от български автори, както и учебни помагала, които да обновят фонда на училищната библиотека.

Българското средно училище „Христо Ботев“ в словашката столица е едно от най-старите зад граница. В него учат около 100 деца, като голяма част от тях нямат български корени, каза преподавателят по биология и химия Снежана Спасова пред БНР.

„Част от родителите на децата са учили в българското училище и са изключително доволни като образование, което имат, и от начина, по който са се реализирали. От друга страна, казват самите родители, българското училище предоставя по-добро образование, като система на образование и изисквания към самите деца.“

„За обучението на младежите в училището в Братислава са нужни както учебни помагала, така и художествена литература, допълни Татяна Димитрова от „Североизточното държавно предприятие“.

„Различни помагала, които им трябват по български и по математика, искат още книги на Здравка Евтимова, на Георги Господинов, на Емилиян Станев, на Христо Фотев поезията, разказите на Йовков, на Елин Пелин, на Иван Вазов, Виктор Пасков. Изобщо искат и съвременни, и класици от българските автори“.

Събраните през следващите месеци книги и учебници ще бъдат изпратени в Братислава за 24 май.

Всички, които искат да помогнат за обновяване на библиотеката могат да изпратят книги или да ги занесат на ръка в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), Североизточното държавно предприятие (СИДП) или Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП). Ето адресите и лица за контакт:

    ИАГ– 1040 гр. София, бул. Христо Ботев № 55, 0878560502, Любка Върбева;
СИДП – Шумен-9700, улица „Петра“ 1, 0878596860, Татяна Димитрова;
ЮИДП – 8800, гр. Сливен, ул. Орешака № 15а, 0889300690, Десислава Стефанова.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top