fbpx
Начало » България » Как ще се кандидатства за първи клас в София?

Как ще се кандидатства за първи клас в София?

  • bobi
  • 09 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Как ще се кандидатства за първи клас в София?

Стартира кампанията за прием на първокласници в София. Подаването на заявленията за прием запозва на 21-ви април, а вече училищата обявиха свободните си места. Документи се приемат до 21-ви май.

Кандидатстването към този момент ще е само в електронен вид, като адресите на родителите ще се проверяват от районните кметства по служебен път. Ако извънредното положение се запаси само до 13-ти май, след тази дата ще може да се подават документи и на хартиен носител директно в училищата. Има и още едно облекчение, свързано с настоящата ситуация.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Ангажиментът, който са поели районните кметове- да проверяват по служебен път данните на родителите, касаещи настоящ или постоянен адрес.Не родителите ще ходят до общините, а училищата сами ще изпращат данните към районните кметове.

През тази година очакванията са да има повече първокласници. През изминалата година са били 12 000, тази година се очакват с 500 повече.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Много от училищата на София имат разработени собствени платформи за кандидатстване.Тези, които нямат в момента също го правят. Ако не през платформа на училището, документите могат да бъдат подавани на електронните пощи на училищата.

И тази година при класирането е водещ принципът на уседналост. В първа група попадат деца с адрес в района на училището, непроменян в последните три години. Във втората – с променян през последните една до три години адрес, в третата – с промени в адреса през последната година и в четвъртата- които живеят извън района на училището. Предимство имат деца, чиито братя или сестри до 12 години учат в училището.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top