fbpx
Начало » България » Как ще изглеждат професиите на бъдещето?

Как ще изглеждат професиите на бъдещето?

  • bobi
  • 14 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Как ще изглеждат професиите на бъдещето?

На фона на многото притеснения, че скоро изкуственият интелект ще направи хората ненужни, се чуват и немалко гласове, които се опълчват на чисто апокалиптичните сценарии.

„Това едва ли ще се случи, по-скоро той ще ни позволи да се развиваме в други насоки“, твърди например доц. д-р Емилия Занкина, първи зам.-ректор „Научна дейност“ и преподавател по Политически науки в Американски университет в България.

От oсновна важност за професиите на бъдещето според нея ще бъдат критичното мислене, стратегическият подход за разрешаване на проблеми, както и многото силни личностни качества.

„Когато човек има стратегическо мислене и подход как да се учи, той лесно би навигирал в динамичната среда… Трябва постоянно да се адаптираме към новите реалности… Дигиталната революция е само един аспект на тези промени. За да можем да се чувстваме адекватни, комфортно и да не сме маргинализирани, ние трябва да сме адекватни с времето си“.

Гостът разказа и за новата магистърска програма, която Американският университет в България стартира съвместно с бизнес училището SDA Bocconi – “Финанси, банково дело и управление на недвижими имоти“.

„Магистърската програма е насочена към студенти от страните от региона на Балканите. Пазарът в Източна Европа е много динамичен и има множество възможности в тези три сектора“.

Занкина поясни, че голяма част от студентите в програмата вече имат успешни кариери и искат да подобрят уменията си. Тя разказа, че на компаниите също е предоставена възможност да изпращат на обучение кадрите, които смятат за подходящи.

„Бизнесът трябва активно да се включва в образованието не само с финансиране, но и със стратегическо планиране и участие в самата класна стая“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top