fbpx
Начало » България » Как учениците с нарушено зрение учат дистанционно?

Как учениците с нарушено зрение учат дистанционно?

  • bobi
  • 03 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за Как учениците с нарушено зрение учат дистанционно?

Родители на ученици със зрителни нарушения сигнализират, че децата им няма как да се справят с дистанционното обучение без чужда помощ. От 30 ноември всички ученици в страната учат онлайн заради коронавируса и увеличения брой на заразени.

„Той по никакъв начин не може да прочете абсолютно нищо, ако аз не съм тук. Това се чудя – за толкова години не може ли нещо да се измисли за тези деца“, разказва предм БТВ Магдалена Милчева, която е майка на 13-годишния Георги.

Детето вижда едва на 10% – няма нужда от учебник с брайлов шрифт, но му трябва такъв с уголемени букви.За Георги разлика между това да учи в училище или у дома има – в класните стаи за учениците с нарушено зрение има електронни увеличители, с помощта на които да четат. Според ръководството на СУ УНЗ „Луи Брайл“ помощни средства – като електронни лупи, се дават на учениците и у дома, стига да родителите да поискат.

„Абсолютно никакъв проблем няма, независимо дали е свързано с учебници с уголемен шрифт, брайлови машини, лаптопи, брайлова хартия, които ние изпращаме директно на адрес“, обяснява Любомир Велков, зам.-директор.

От Министерството на образованието казаха за bTV, че са дали конкретни указания на специалните училища за обучението в електронна среда и че за учениците е осигурена индивидуална подкрепа при заявено желание от родителите.

„При изготвянето на насоките за работа на образователните институции в условията на COVID-19 бяха взети предвид направените предложения от родители и неправителствени организации, работещи със и за деца с увреждания и с хронични заболявания, в това число и с деца и ученици с нарушено зрение. Насоките са публикувани на началната страница на сайта на МОН“, посочват от ведомството.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top