fbpx
Начало » Бакалавър » Как специалност „Европеистика“ помага за по-единна Европа?

Как специалност „Европеистика“ помага за по-единна Европа?

  • bobi
  • 09 май 2023
  •  Коментарите са изключени за Как специалност „Европеистика“ помага за по-единна Европа?

Денят на Европа е празнуван на 9 май всяка година и е посветен на мира и единството в Европа. Това е денят, който почита историческата Декларация на Шуман, изнесена от френския министър на външните работи Робер Шуман на 9 май 1950 г.

В Декларацията на Шуман се предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която ще предостави общ контрол върху тези производства на страните участнички. Това предложение е считано за началото на Европейския съюз, който днес познаваме.

Антонина Димитрова е председател на клуб „Европеистика“ към СУ „Свети Климент Охридски“ в София и е голям защитник на европейските ценности. Тя вярва в идеята за общност и единство в Европа, и се стреми да помага за насърчаване на идеала за такова сътрудничество.

Като студент по специалност „Европеистика“, тя има възможността да изучава историята и политическата ситуация на Европа, както и тази за създаването и развитието на Европейския съюз. Антонина споделя, че обучението по „Европеистика“ е изключително трудно, но ерудираният преподавателски състав я мотивира да бъде “най-добрата версия на себе си“. Преподавателите не само разширяват нейните знанията, но помагат да развие увереност в способности си.

В своята дейност като председател на клуб „Европеистика“, Антонина се стреми да вдъхновява младите хора да се включат в общността и да помогнат за изграждането на по-силна и по-единна Европа. Тя вярва, че любовта към ЕС се ражда в различни моменти при всеки човек.

“Пламъкът на моя огън го запали една преподавателка в университета, която ни каза да не обичаме ЕС, какъвто го виждаме, а да обичаме идеята, която стои зад него“, казва Димитрова.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top