fbpx
Начало » България » Как се справят училища в Карнобат и Бургас с епидемичната ситуация

Как се справят училища в Карнобат и Бургас с епидемичната ситуация

  • bobi
  • 18 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Как се справят училища в Карнобат и Бургас с епидемичната ситуация

Би следвало да се придържаме към графиците за редуване на присъствено и онлайн обучение, ако всичко е в границите на нормалното относно заболеваемостта на учениците и учителите. Това каза директорът на СУ „Христо Ботев“ в Карнобат Иван Стоянов в предаването „Хоризонт до обед“.

При някои класове ще успеят да спазят последователността за редуването на определени часове присъствено и за дистанционно обучение, при други това няма да може да се случи заради протоколите за карантиниране.

От миналата седмица в учебното заведение обсъждат дали децата от начален етап да се разделят на два потока – сутрин и следобед. Това за педагозите е доста приемлив вариант, защото ще осигури по-голяма дистанция в класната стая, коментира Иван Стоянов.

В момента в училището имат няколко учители с положителни тестове, миналата седмица от правото си на ранно пенсиониране се е възползвал един преподавател, стана ясно от думите на директора.

Миналата учебна година е била създадена добра организация – през лятната ваканция повече от половината ученици са преминали през различни форми на подкрепа и занимания по интереси в по-малки групи, поясни училищният директор. Стоянов вижда това като резерв от време за наваксване за пропуснатото обучение и недостатъчно добре усвоения материал, като това е особено валидно за ключови класове.

Как гледа директорът на предложената преди време и въведена от някои училища възможност родители да разполагат с повече дни за извинителни бележки по домашни причини, за да не се ходи до лекар при леки и краткотрайни неразположения на учениците?

Родителите на по-малките ученици не биха злоупотребили с правото на децата им да бъдат в училище и не биха излъгали, че детето е възпрепятствано да ходи на училище, смята Иван Стоянов, но отчита и факта, че немалък брой родители имат страхове за рисковата среда в училище в момента.

Родители педагози започват да работят като доброволци в бургаското училище „Васил Априлов“, за да заместят временно липсващи преподаватели. Всеки от тях има необходимата квалификация. В момента отсъстват 11 учители от общо 52-ма в педагогическия състав. В училището учат малко над 700 деца.

Директорката Мариана Стефанова се обръща към банката кадри на Министерството на образованието, „защото там има колеги, които са решили да заместват“.

Първа се отзовава майката на дете от училището. Виолета Стойкова влиза да преподава в класа на сина си. Според нея децата са добронамерени и отзивчиви. Възприема като естествено да се включи в инициативата в ситуация като сегашната. „Всички са много мотивирани, амбицирани, солидарни и искат да помогнат.“

Още за училищния живот при извънредни обстоятелства слушайте в звуковите файлове.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top