fbpx
Начало » България » Как се изграждат медалисти от световни олимпиади?

Как се изграждат медалисти от световни олимпиади?

  • bobi
  • 03 авг. 2023
  •  Коментарите са изключени за Как се изграждат медалисти от световни олимпиади?
Български ученици спечелиха два златни и два сребърни медала на Международната олимпиада по химия в Швейцария. Нашите момчета се състезаваха с 340 ученици от 86 държави.

Златните медали везха Виктор Лилов , който е ученик в 11 клас на Софийската математическа гимназия и Крум Александров, който е в 12 клас на Математическата гимназия в Плевен.

Сребърните заслужиха Преслав Георгиев и Явор Христов, които са ученици в 11 клас на Софийската математическа гимназия.

Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и проф. Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“.

Крум разказа пред БНР, че предизвикателствата са били свързани с обема на задачите. Той е започнал да се готви за сътезанието още през септември миналата година. Нужна му е била и психологическа подготовка.

Виктор пък обясни в предаването „12+3“, че освенмного на брой, задачите са били и изключително трудни.

В подготовката на шампионите съществен дял имат техните преподаватели в училищата, обясни проф. Пенка Василева

„В последните години това са младежи основно от математическите гимназии. Те достигат почти академично ниво. Самообучението на децата е вторият важен фактор. След това идва и обучението им в университета“.

Проф. Василева обаче отчете, че в първия гимназиален етап часовете по химия са недостатъчни.

„Това се комбинира с намаляващия интерес на българските ученици към точните науки и в частност към химията.  Резултатът е  недостатъчен брой ученици в профилираните паралелки.

Трябва да имаме собствени решения, за да поддържаме един широк кръг, от които да избираме състезатели, които да се представят на световно ниво.

Часовете по химия трябва да се увеличат още в първия гимназиален етап. Това не е лесно решение. Заниманията по интереси в извънкласните форми също са важни“.

Тези отличия са сериозна част от биографията на участниците, с която те кандидатстват в най-престижните университети по света, отбеляза тя.

Крум вижда бъдещето си, свързано с химията. Той ще продължи образованите си в България.

Виктор смята да се занимава с органична химия, но предпочита да учи в чужбина. Ще кандидатства в „Кеймбридж“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top