fbpx
Начало » България » Как се записват украински деца в българско училище

Как се записват украински деца в българско училище

  • bobi
  • 10 мар. 2022
  •  Коментарите са изключени за Как се записват украински деца в българско училище

Две украински майки, настанени в Свищов и получили статут на бежанци, са подали заявления до Регионалното управление на образованието във Велико Търново да запишат децата си в българско училище. Търсят се преводачи, които да помагат на психолозите при оказване на помощ на бежанците.

Заявление за обучение в българско училище са подали две семейства за децата им в четвърти и в седми клас за средно училище „Димитър Благоев“ в Свищов, заяви Розалия Личева, началник на образователното управление:

„Не се държи приравнителен изпит, а се провежда интервю с тях от екип на училището, който ще предложи на директора, съгласно знанията, които имат, в кой клас е подходящо да бъдат записани“.

След административните процедури и проверяване знанията на децата на родния им език с преводач те могат да влязат в клас най-рано към края на идната седмица. Училището ще определи обема от допълнителни уроци по български език за децата бежанци.

Телефонни линии за психологическа подкрепа обяви Министерството на образованието, разговорите се водят на български език.

„Имаме психолози и при необходимост от посещение на място ще трябва да осигурим лица, които знаят украински език, за сега сме още в проучване“, обясни Розалия Личева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top