fbpx
Начало » България » Как захарта действа на тялото ни?

Как захарта действа на тялото ни?

  • bobi
  • 23 апр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Как захарта действа на тялото ни?

Захарта е основен и най-лесно разградим източник на енергия за клетките в тялото, особено за мозъчните. В процеса на храносмилане сложните въглехидрати като нишесте и скорбяла се разграждат до прости захари, а после метаболизмът на клетките ги превръща в енергия.

Структурата на въглехидратите ги прави най-бързото и достъпно гориво за клетките. В кръвта на човек обикновено има около 5 г разтворена захар (количество, което се равнява на 1 чаена лъжичка). Това са едва 20 калории. Те са достатъчни за една нормална, петминутна разходка.

Защо сме пристрастени към захарта? Когато ядем захар в мозъка ни се отделя веществото допамин и опиоиди – естествени съединения на удоволствието. Хранейки се със захар ние се чувстваме добре. Желанието ни за нещо сладичко след вечеря се обяснява с удоволствието, което ни кара да изпитваме освободилият се в мозъка ни допамин.

Как се отразява захарта на зъбите ни? Бактерията Streptococcus mutans се счита за един от основните причинители на кариеси. Нейната основна храна е остатъчната захар в устата. Те я ферментират и я превръщат в млечна киселина, която има свойството да разрушава зъбния емайл.

Именно по тази причина захарта се смята за една от основните причини за развитието на кариеси.

Какво се случва с кожата при прием на захар. Знае се, че захарта не е добър приятел на кожата. Глюкозата и фруктозата образуват връзки между аминокиселините, като превръщат колагена и еластина във вещества, от които се получават бръчки.

Черният дроб и захарта. Черният дроб използва фруктозата, за да синтезира мазнини чрез процес, наречен липогенеза. Твърде много захар води до натрупване на мастни глобули, а състоянието се нарича неалкохолна стеатозна болест.

Панкреас. Повишаването на нивата на кръвната захар стимулира бета клетките да произвеждат инсулин. Това дава сигнал на черния дроб и мускулите да започнат да превръщат глюкозата в гликоген за запас.

Сърце. Високите нива на инсулин в кръвта предизвикват ускорено нарастване на гладките мускулни клетки около артериалните стени. Това повишава кръвното налягане и може да доведе до сърдечни заболявания.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top