fbpx
Начало » България » Как да размразим колата си в студеното време

Как да размразим колата си в студеното време

  • bobi
  • 10 ян. 2024
  •  Коментарите са изключени за Как да размразим колата си в студеното време

Температурите паднаха рязко само за два дни, а екстремният студ изненада неприятно шофьорите.

Вместо сутрешна гимнастика, на мнозина се налага да ринат сняг и да стават по-рано, за да размразяват автомобилите си.

Какво да правим при заледени пътища и как да подготвим колите си – съвети даде пред бТВ пътният експерт Румен Дунев.

Ето няколко съвета как да подготвим колата си в студеното време:

Ключалките на автомобилите трябва да са подготвени. Новите автомобили имат аварийни отваряния и е хубаво ключалките да бъдат смазани, за да може, ако батерията на колата е паднала, тя да се отключи ръчно.

Автомобилът трябва да се запали и да се включи отоплителната система на максимална степен, за да започне обдухване на предното стъкло.

Започва се почистване на автомобила отвън с четка. Желателно е да се изчистят от снега всички стъкла, огледалата, фаровете и стоповете. Има обикновени ръчни стъргалки, но и електрически, които само при допир със стъклото започват да чистят снега.

За да се предпазят чистачките на колата, е добре първо да се почисти леда от предното стъкло. По този начин се запазват по-дълго перата им. 

За да може автомобилът да загрее по-бързо, може да се постави течност в антифриза. Така, ако колата загрява за 3 минути, времето ще падне до минута. Течността се изсипва еднократно и в рамките на четири години всяка сутрин колата загрява много по-бързо.

Тъй като с обувките вкарваме сняг в колата, влагата вечерта се изпарява и отива във вътрешната част на стъклото. Затова в автомобила може да се постави влагоуловител, като по този начин не се изпотяват стъклата отвътре. След като той се напълни, се слага в микровълнова фурна на 600 вата за 6 минути и по този начин отново става готов за употреба.

За комфорта на пътниците има и електрически калъфки, които се включват към запалката, за да топлят ръцете на водача.

Ако има деца на задната седалка, могат да се завият с електрическо одеяло. Има и калъфи за седалки, които са с подгрев. Могат да се включат в запалката на 12 волта.

И полезен съвет за хората, които пътуват в планините. Задължителен аксесоар са така наречените текстилни вериги, които се монтират много по-бързо и лесно от стандартните метални вериги. Те осигуряват много по-добро сцепление при лед и ниски температури. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top