fbpx
Начало » България » Как да различим увлечение по компютърните игри от зависимостта

Как да различим увлечение по компютърните игри от зависимостта

  • Lyubina Panayotova
  • 15 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Как да различим увлечение по компютърните игри от зависимостта

Неотдавна Световната здравна организация официално призна зависимостта от игрите за психично разстройство, което си беше предпоставка за допълнителен повод за вълнения у родителите.
С експертът по детска безопасност в интернет и уеб аналитик от „Лаборатория Касперски“ Мария Наместникова (Русия) опитваме да разберем как да различим зависимостта от увлечението и кога възрастните трябва действително да бият камбаната.

Не е изненада, че зависимостта от игрите влезе в списъка на психичните разстройства. По наши данни, девет от десет ученика играят на компютърни игри, като често увлечението им излиза извън приетите от възрастните норми.
Но в наши дни децата от малки са заобиколени от технологии, затова да изключваме тяхната връзка с подобни устройства е невъзможно, а във века на информационните технологии и като цяло е нецелесъобразно. Да, и не винаги увлечението на детето може смело да се приравнява към съвременната игрова зависимост, така че нека да видим по какво да ги различаваме.

Ако зависимостта към игрите е разстройство, то трябва да има определени симптоми. Силното увлечение не трябва да се бърка със заболяване. За съжаление, понякога родителите в загрижеността си за детето не различават едното от другото.

Преди всичко е необходимо да определите колко време детето прекарва на игрите, без ущърб за базовите занимания и потребности, към които се отнасят храненето и съня, ученето, извънучилищните занимания и спортове, играта навън и т.н.
Често се случва детето да прекарва между два и четири часа на ден в интернет или на компютърни игри. Разбира се, идеалния вариант е да съкратите това време, за да може то повече да общува с връстниците си в реалния живот или да отделя време за самоусъвършенстване. Ако хлапето постоянно се задържа пред компютъра до късна нощ, жертва си съня, храната, общуването със семейството само и само още малко да поиграе, това вече е повод за притеснение.

Един от основните признаци на зависимост е загубата на представа за времето – в конкретния случай човек не забелязва как прекарва толкова време, играейки.
Също така трябва да се обърне внимание на общото състояние на детето: ако то изразява рязко изявена апатия или агресия в интернет, мъчи го безсъние или значително му се е намалил апетита, то това е още един симптом на зависимост от игри.

Важно е и това дали се е променило отношението на детето към реалния свят: общуването с приятели или каквито и да е други активности извън игровото пространство. В случай на възникването на зависимост се случва един вид „замяна на реалността“, при която предпочитанието рязко се пренасочва в полза на дигиталния свят.

Какво могат да направят родителите в подобни ситуации
Ако подозирате, че детето ви развива зависимост към компютърни игри (съвпадат два или повече симптома от описаните по-горе), то следва да се обърнете за квалифицирана помощ към психолог, психиатър или невролог. Подобна зависимост е психично разстройство, за лечението на което е нужда консултация със специалисти.

Но на начален етап родителите сами са в състояние на помогнат на детето. Важно е искрено и честно да поговорите с него, да покажете, че ви е грижа за личността му, да се опитате да разберете какво не му достига в реалността. Нерядко децата поголовно се впускат в компютърните игри, защото се стремят да компенсират недостига на внимание и общуване в живота.
По време на разговора с детето се откажете от обвинения, поучителен и наставляващ тон и демонстрирайте стремежа и готовността си да го разберете. Предложете на сина или дъщеря си да се занимавате с нещо заедно, например да направите торта или да четете на глас интересна книга.

За да прекарва детето по-малко време пред компютъра или смартфона е необходимо да създадете правила, които да се следват от всички членове на семейството. Например, на масата не се допуска ползването на електронни устройства, не се доближаваме до тях в един от двата почивни дни и т.н. Важно е детето да види, че не го наказват с липсата на достъп до електронни устройства и че се намира в равностойно положение с всички в семейството.

Когато му подарите ново устройство или компютър, е важно веднага да установите лимита на ползването му: например, не повече от два часа на ден.
На първо време да си помогнете с това могат да свършат работа специалните решения за детската онлайн безопасност. Те, освен основната си функция, в частност предпазвайки детето от неподходящо съдържание, също позволяват да се ограничи времето, което малкото прекарва с електронното устройство. По-добре е да установите тези правила колкото се може по-рано – на възраст 5-6 години. Както и да му обясните, че подобни програми не са метод за контрол, а помощ в усвояването на нови сфери от живота.

Колкото повече пораства детето, толкова е по-голяма потребността му от социализация, като пикът и е през пубертета. Освен това, съгласно различни изследвания, игрите в умерено количество стават един от факторите за развитие и положително влияят на успеваемостта, например по математика и естествени науки.
Ето защо е нужно възрастните да подходят отговорно към ограничаването на времето, което детето прекарва пред електронните устройства: прекалено строгите правила и опитите да контролирате без никакви обяснения в този случай могат да окажат негативен ефект както върху социализацията на детето, така и в отношенията му с родителите.

Източник: www.noviteroditeli.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top