fbpx
Начало » България » Как да настроим децата за новата учебна година: 5 съвета

Как да настроим децата за новата учебна година: 5 съвета

  • bobi
  • 11 сеп. 2018
  •  Коментарите са изключени за Как да настроим децата за новата учебна година: 5 съвета

Лятната ваканция в към края си, а с нея и времето за забавления и свободно време – поне според децата. Училището, от своя страна, предполага сериозно отношение и купища отговорности. Този процес на преминаване от безгрижие отново към уроците може да бъде труден за учениците. Как могат родителите да им помогнат в по-бързото адаптиране? Ето няколко съвета.

  1. Говорете за бъдещето. В удобни моменти, например на вечеря около масата, питайте децата какви са представите, целите и страховете им за предстоящата година. Положителното в училището обикновено са любимите предмети, срещата с приятели, спортните активности или желанието за добри оценки. Ще чуете и негативни представи като притеснение за срещи с нови хора или справяне с конкретен учител. Независимо какви теми обсъдите с децата, фокусът им ще се насочи към наближаващата учебна година. Не забравяйте да споделите и вашите спомени от училищните години!
  2. Гледайте филм заедно. Приятна семейна активност е да гледате филм с децата, който да е свързан с училищния живот. Има стотици такива и без значение дали изберете някоя класика или по-нова продукция, вниманието на учениците ще бъде насочено към училищния живот и неговите вълнуващи страни. По време и след филма ще имате възможност и да обсъдите определени теми, които ще изскочат в съзнанието на децата.
  3. Превърнете подготовката за училище във вълнуващо занимание. Пазаруването на училищни материали – раници, тетрадки, дрехи, може да бъде забавно преживяване. Отделете специален ден, в който да изберете всичко необходимо, Важно е да оставите учениците да проявят своите предпочитания и сами да изберат нужните пособия. За по-голямо удобство съществува и опцията за поръчка онлайн, но дори тогава децата могат да се включат в избора. Разбира се, пазаруването по магазините носи повече настроение, макар да е свързано с повече време и обикаляне.
  4. Върнете училищните навици няколко дни по-рано. Ако детето ви има определени навици по време на учебната година, добра идея е да започне с тях още преди първите учебни дни. Така преходът от лято към училище ще е по-плавен и лесен, особено през първата седмица, когато изведнъж се струпват много промени. Часовете за сън и хранения през ваканцията са по-различни и е важно децата да свикнат с по-ранно лягане и редовно хапване.
  5. Ангажирайте мозъка му. Не сте учители и не е необходимо преди започване на учебната година да стресирате детето с преговор или решаване на задачи. От друга страна, можете да го ангажирате с по-леки занимания във вид на игри. Ако пък детето ви е прочело няколко книги през лятото – поздравления! Ако ли не, сега е добър момент да прекара малко време всеки ден в четене.

Някои деца очакват започването на училище с нетърпение, докато други го свързват със стрес и притеснение. Каквато и да нагласата на вашето дете, отделете време в подготовка за един по-плавен преход. Не забравяйте да подходите с ентусиазъм и позитивно отношение към училището. Ако все пак идеята предизвиква негативни емоции у децата, създайте им усещането, че могат да се справят с всеки потенциален проблем и вие ще бъдете до тях, за да им помогнете.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top