fbpx
Начало » България » Как да изградим и поддържаме полезни навици?

Как да изградим и поддържаме полезни навици?

  • bobi
  • 14 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Как да изградим и поддържаме полезни навици?

Кой не си е давал обещание, че от утре започва нещо ново? Е, за съжаление в повечето случаи това не се случва, или продължава няколко дни. Няма точна формула за успех в изграждането на полезни навици, но има няколко стъпки, които можем да спазим за успешен старт.

1. Изберете навикът, който искате да развиете

Често хората решават да започнат изцяло нов начин на живот от утре, да, това може да бъде успешно в някои случаи, но по-често не е. Нашият съвет е да изберете един навик, който е най-важен за вас в момента и ще повлияе най-добре на живота ви. След като знаете върху какво ще концентрирате енергията си, ще ви бъде много по-лесно да го направите. Когато навикът стане достатъчно силен може смело да преминете към нов такъв.

2. Направете план

Винаги е добре да направите план, който да следвате в процеса на изграждане на полезен навик. Започнете с малка стъпка, която ще ви бъде приятна за изпълняване, или пък ще изисква толкова малко усилия, че няма да я усетите.

Да кажем, че искате да пиете по 3 литра вода на ден. Ако започнете с цел 3 литра ще ви бъде трудно и дори неприятно. Но, ако започнете от литър и половина и бавно повишавате количеството ще ви бъде много по-лесно.

3. Свържете навика с нещо, което обичате да правите

Една много добра идея е да свържете навика с нещо, което обичате да правите и ви доставя удоволствие. Така ще ви бъде много по-лесно да постигнете целта си, няма да изпитвате такива затруднения и постепенно навикът ще стане постоянен.

Нека се върнем към примера с водата. Искате да пиете повече вода, обичате да пиете кафе сутрин, или пък го правите след обяд- свържете новия навик с това. Преди всяка чаша кафе изпивайте по една чаша вода.

4. Позитивната обратна връзка

Изключително важно е да изградите позитивна обратна връзка от дадено действие, за да започнете да го правите. Това води до мотивация за неговото повторение достатъчно дълго, че то да се превърне в навик. Късметлии сме, че можем сами да постигнем положителна обратна връзка.

Може да си давате награда всеки път след изпълнение на навика, или пък след всяка седмица изпълнение. Да кажем, че тази седмица сте успели да пиете по 2 литра вода всеки ден- браво! Подарете си масаж, или пък любим десерт. Споделете за напредъка си с приятели, това ще ви мотивира допълнително. Или пък наблюдавайте резултатите си- кожата ви се изчиства, сваляте килограми- всичко това е позитивна връзка от навика, който развивате.

5. Седмичен анализ

Всяка седмица отделяйте време за анализ. Вижте как сте се справили, какви резултати имате. Ако се налага адаптирайте действията си към режима, или индивидуалния ви ритъм. Анализирайте какво ви е помогнало да го спазвате, какво ви е попречило и как да се преборите с него.

Добра идея е да си дадете срок, обикновено изграждането на навик отнема от 30 до 100 дни. Е, направете си 30- дневно предизвикателство, което значително ще помогне за изграждането на навик. И помнете- постоянството е ключът!

Автор: Нора Юлиева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top