fbpx
Начало » България » Какъв втори език да предпочетем според нуждите на работодателите?

Какъв втори език да предпочетем според нуждите на работодателите?

  • bobi
  • 08 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Какъв втори език да предпочетем според нуждите на работодателите?

Езиците са от изключително значение, освен че сме граждани на света, а и затова да си намерим по-лесно работа. Вече английският език трябва да го знаем по default и почти всеки един работодател иска втори език, а понякога и трети. Езиците те правят мултифункционален към средата, както и гъвкав. Не се ограничаваш само с една работа. Знаем, че много от чуждите компании имат клонове в различни държави и там е задължително да знаеш езици.

Първото обаче и най-важно условия се оказва да знаеш собствения си език перфектно.

Много от българските работодатели са заявили, че една от най-важните компетентности на персонала е общуването на чист без диалекти роден език. Това са заявили в проучване половината анкетирани от Агенцията по заетостта. Оказва се, че възможностите за писането и разбирането на официалния език в страната е проблем, с който мениджърите се сблъскват още по време на интервюто за работа. Перфектното владеене на български език се смята за даденост по рождение у нас, но все повече работодатели се убеждават, че това не е така.

Друга статистика пък ни показва, че ние европейците сме доста адаптивни към средата и към чуждите езици. Само 38% от британците всъщност знаят чужд език за разлика от 56% от европейците. Това е реална пречка за британците, когато става въпрос за търсене на работа, тъй като втори език във вашата автобиография може да ви помогне да се откроите. Затова вторият език доста често ще ни даде предимство пред останалите. Английският език вече не е достатъчен.

И тук идва основният въпрос… Какъв език да изберем?

В доста от индуcтриите, особено фирми с международно участие, влaдeeнeтo нa aнглийcки eзик e първa прeдпocтaвкa зa уcпeшeн кaриeрeн cтaрт. Влaдeeнeтo нa втoри чужд eзик e търceнo прeдимcтвo, a зa дoпълнитeлнo тaкoвa ce cчитa влaдeeнeтo нa трeти eзик. В мoмeнтa виcoкoцeнeни ca нeмcкият и фрeнcкият eзик. Изключeниe нe прaвят иcпaнcкият и итaлиaнcкият eзик. Пo-виcoкoтo възнaгрaждeниe oбaчe нe e oбвързaнo caмo и eдинcтвeнo c влaдeeнeтo нa чужди eзици. Нeoбхoдимo e кaндидaтът дa пoкaжe мoтивaция зa рaзвитиe, кaктo и нeoбхoдимитe знaния и умeния, кoитo ce изиcквaт зa търceния прoфил. Така че, освен езици, имате нужда и от качествено образование.

 За тези, които искат да работят в рамките на Европейския съюз, немският език е добра алтернатива. Да учите този език е един от най-добрите начини да разширите перспективите си за работа, тъй като Германия е не само най-голямата национална икономика в Европа, но и четвъртата по големина икономика от номиналния БВП в света. С други думи, има тонове възможности за тези, които знаят езика.

Испанският е четвъртият най-говорим език в света, което го прави и една от най-добрите възможности да разширите кръгозора си, независимо дали искате да пътувате или търсите нова работа.

 Френски език се говори от 220 милиона души по целия свят, докато английският – 1,8 млрд. души.

Необходимостта от говорещи арабски език служители нараства в почти всеки един отрасъл. В света на бизнеса, знаейки, сложен език, като например арабски, е невероятен актив за всеки, който търси работа. Той ще ви отличи от хилядите хора и е сигурен начин да впечатлите всеки потенциален работодател.

Икономиката на Китай процъфтява, което означава, че има много възможности за тези, които го научат. Нека не подценяваме азиатските страни. Там е концентрирана голяма част от икономиките на света. А имайте предвид, че много фирми правят клонове в различни части на Европа и можете да бъдете избрани лесно, ако знаете китайски или друг вид азиатски език.

За тези, които искат бъдеще, в политическите среди или бизнеса, руският език може да се окаже огромен актив. Руският език е един от официалните езици на Организацията на обединените нации.

Имайте предвид, че има голяма търсене и нa eкзoтични eзици кaтo пeрcийcки, мaндaрин и иврит. Доста от фирмите могат да ви предложат висока заплата и бързо изкачване по стълбицата нагоре с такива езици, защото те са доста рядко срещани и често има недостиг за тях.

Изводът е, че вceки eзик би мoгъл дa бъдe ocнoвa нa дoбрa кaриeрнa рeaлизaция. Aктуaлнa уcтoйчивa тeндeнция, кoятo рeгиcтрирaт фирмите, e. обаче зacилeнoтo търceнe нa кaдри c нeмcки eзик и най-вероятно тази тенденция щe ce зaдържи и зaнaпрeд. Cъc cигурнocт тoвa e eдин oт чуждитe eзици, кoитo бихa дaли дoбър cтaрт в кaриeрaтa. Тeмпoвeтe и пocoкитe нa рaзвитиe oбaчe ca динaмични и нeпрeдвидими.

3 плюса защо да знаете чужди езици

  • Концентрирате се по-дълго време

Изследванията показват, че хората, които отделят време за изучаването на чужд език, имат по-добра концентрация. Хората, които говорят два или повече езика, могат да концентрират вниманието си до 20% по-продължително от владеещите само един език.

  • Здравословното ви състояние е по-добро

Хората, които говорят два или повече езика, имат по-ниски нива на безпокойство и стрес от владеещите само един език. Също така изследване на Американската академия по неврология показва, че изучаването на чужди езици води до създаването на нови невронни връзки в мозъка, което допринася за подобряване на дългосрочната и краткосрочната памет.

  • Ставате гражданин на света

Можете да сте почти сигурни, че където и да отидете, ще можете да разговаряте с някого, ако владеете английски език на достатъчно добро ниво. Но не става въпрос само за английския език – всеки втори език ще Ви е от полза като част от арсенала ви.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top