fbpx
Начало » България » Какво ще включва новият тест по български език и литература след седми клас?

Какво ще включва новият тест по български език и литература след седми клас?

  • bobi
  • 25 юли 2018
  •  Коментарите са изключени за Какво ще включва новият тест по български език и литература след седми клас?

Догодина седмокласниците ще се явят на нов тест по български език и литература, който ще включва материала по български от 5, 6 и 7. клас, но материала по литература само от 7. клас. Първоначално просветното министерство обяви, че заради новия закон започва да разработва нов тест за изпита след седми клас догодина, който ще измерва всичко научено в прогимназията. След реакцията на родители обаче настъпиха промени.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Произведенията, през призмата на които ще се пречупват знанията на учениците по литература, ще бъдат единствено и само от 7. клас.

Мариана Маринова, учител по български език и литература,125-то СУ: Това е едно справедливо решение, тъй като всички предшестващи випуски са се явявали на НВО само върху материала за 7. клас и не бива този новия випуск, който и без друго минава за първи път по новото учебно съдържание по български и по литература, да бъде един „жертван“ випуск.

Като дългогодишен учител Мариана Маринова смята, че така или иначе учениците ще могат да покажат знанията си по литература и по-късно – на новите матури в 10 клас, и на матурите в 12. клас.

Не така стоят нещата за знанията по български език. Тук ще бъде включен материалът от цялата прогимназия – 5., 6. и 7. клас, дори и повече.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Когато става въпрос за компонент „български език“ и когато говорим за грамотност дори сме склонни да разширяваме да казваме, че от 1. клас, защото грамотността не се постига само в 5, 6 или само 7. клас. Всъщност това е консенсусното мнение в многото обсъждания, които ние проведохме.

Мариана Маринова, учител по български език и литература, 125-то СУ: Всичките правила до 7. клас включително се и учат, и упражняват в продължение на 7. години. И давам само един пример – правилото за писане на главни букви се учи още в първи клас и естествено ще се провери чак в 7.

Министерството предлагаше още – в новия тест досегашният преразказ с дидактическа задача да се редува през годините със сбит преразказ. Освен това да влезе „характеристика на герой от изучаван текст“, което да се редува с „коментар на откъс от текст“, както е сега. Какво обаче точно ще включва новият тест, от министерството обещават да стане ясно до началото на новата учебна година.

Източник: www.bnt.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top