fbpx
Начало » Бакалавър » Какво представляват ‘сандвич’ годините?

Какво представляват ‘сандвич’ годините?

  • bobi
  • 24 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за Какво представляват ‘сандвич’ годините?

Ако вече сте решили да учите във Великобритания, вероятно сте забелязали, че университетите често говорят за ‘сандвич’ години. Какво обаче всъщност представляват те и има ли смисъл да удължавате следването си?

‘Сандвич’ е термин, използван, за да обозначи година от следването ви, която най-често се добавя между предпоследната и последната година на обучението ви, за да ви даде възможността да прекарате време извън академичните среди, трупайки опит от индустрията, с която искате да се занимавате. По време на тази година вие имате възможност да направите платен стаж в компания, която изберете.

“Сандвич” програмите са най-популярни сред бизнес специалностите, но все по-често се срещат и в други дисциплини, включително инженерни, компютърни науки и математика. Има компании, които работят с избрани университети, за да улеснят намирането на подобен стаж.

Какви са предимствата на ‘сандвич’ годините?

Вероятно най-голямото предимство на това да прекарате година, работейки в сферата, в която искате да се развивате е това, че ще ви помогне по-лесно да намерите работа след като завършите. Ще създадете необходимите контакти, а и ще разберете дали наистина ви харесва да работите в тази сфера.

Различни изследвания показват, че студентите, които са избрали “сандвич” специалност, имат по-висок среден успех. Това вероятно се дължи на повишената им увереност, мотивация и професионализъм, които са придобили по време на стажа си.

Освен това, по време на “сандвич” годината плащате намалена такса в университета, а компанията, в която работите ви плаща заплата. Ако се справите добре с възложените ви задачи, от компанията могат да ви предложат работа за след като завършите обучението си. Това е стандартна практика в някои големи компании.

Какви са вариантите, ако вашият курс не предлага “сандвич” година? 

Не всички университети предлагат “сандвич” курсове, за това ако искате да прекарате година в реалния сектор, проверете дали това е възможно преди да кандидатствате. Освен това, “сандвич” годините не са приета практика при всички специалности. Дори и от университета да не ви позволят да прекарате цяла година на работното място, не забравяйте, че може да намерите подходящ платен стаж за лятото между втората и третата година на обучението си.

Някои университети и програми ще ви позволят да отидете за семестър или цяла година в друга Европейска страна по програмата Еразъм. Това може да стане както като част от “сандвич” програма, така и като част от обучението ви. В зависимост от това как се развие ситуацията с Брекзит, възможностите за обучение или работа по тази европейската програма могат да намалеят или да бъдат напълно спрени. Интересен факт е, че в момента може да използвате тези възможности и да работите в България.

Кога да започнем да се подготвяме за “сандвич” година? 

Не забравяйте, че университетът може да ви даде насоки за това как да намерите подходящ стаж, но от вас зависи да проучите всички възможности, да подготвите кандидатурата си и да се представите добре на интервютата, които ви очакват. Добра идея е да започнете да търсите стаж в началото на втората академична година, за да се уверите, че няма да изпуснете крайните срокове за кандидатстване в големите компании в индустрията ви.

Проверете каква подкрепа може да получите от университета в намирането на подходящ стаж и си запишете час с кариерен консултант, който ще може да ви даде допълнителни насоки и да ви помогне да изготвите плана си за действие.

Какви са недостатъците на “сандвич” годините?

Вероятно най-големият недостатък на това да прекарате цяла година извън университета е, че много от приятелите ви ще завършат през това време. Връщайки се за третата си година, може да се окажете в ситуация, в която трябва да завържете нови контакти и да завършите с напълно непознати състуденти.

Добра идея би било да разберете кои други студенти от курса ви ще прекарат година в реалния сектор, за да запазите контакта си с тях през тази година. Така не само ще може да споделяте преживяванията си по време на годината, в която ще се сблъсквате с нови предизвикателства на работното място, а и да намерите квартира за третата година заедно и да започнете последната година от образованието си за бакалавър с група от приятели.

Текст: Юлия Кошаревска

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top