fbpx
Начало » България » Какво пише в учебниците на Република Северна Македония?

Какво пише в учебниците на Република Северна Македония?

  • bobi
  • 17 дек. 2020
  •  Коментарите са изключени за Какво пише в учебниците на Република Северна Македония?

Цар Самуил и употребата на прилагателното „македонски“ са едни от точките на неразбирателство в Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония. Постигането на осезаеми резултати в разбирането на общата ни история е едно от условията на София да каже „да“ на преговорната рамка на Скопие с ЕС. България настоя да се променят учебните програми по история, което все още не се случва.

Когато си си поставил задача да индоктринираш някого, това най-лесно се постига чрез учебниците. След това се задействат армията, средствата за масово осведомяване. Така в студиото на „Денят започва“  по БНТ коментира информацията в учебниците по история на Република Северна Македония историкът проф. Христо Матанов.

Винаги се възмущавам, когато някой, който претендира да разбира от история, не се занимава с първичната информация, призна проф. Матанов и обясни, че тогава историята губи характера на наука.

„Точно това правят колегите от Скопие. Покойният Бранко Панов, който беше изявен антибългарист, Милан Бошковски, който съм го засичал в Белград. Самият „македонизъм“ като идея е лансиран от сръбския деец и общественик Стоян Новакович още като е посланик в Цариград“, припомни историкът.

Проф. Матанов призна, че и в българската история има „забежки“ и фантазии, „желание да се правиш на по-велик, отколкото си, но такава кражба, каквато се прави в Македония, няма никъде“.

Македонският журналист Марян Николовски също се включи в разговора, като изрази мнението си, че Балканите са наситени с обща история. На въпрос дали цар Самуил е български цар, Николовски отговори, че той безспорно е наследник на българския трон. „Не може да се твърди, че днешните българите и българите от средните векове са един и същ народ“.

Проф. Матанов обясни, че ще е трудно учебниците да се пренапишат – това ще отнеме много време. Не може нещо, градено с години, да се промени за 2 дни, но и не може да се продължава с антибългаризма, заяви българският историк.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top