fbpx
Начало » България » Какво ни спира да учим в чужбина и как да се преборим с това

Какво ни спира да учим в чужбина и как да се преборим с това

  • bobi
  • 23 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Какво ни спира да учим в чужбина и как да се преборим с това

Да напуснеш дома е едно незабравимо приключение, но и голямо предизвикателство за бъдещите студенти. Много от тях се отказват от тази възможност поради различни причини и очаквания, които често имат бързо и лесно решение.

Ще съм далеч от семейство и приятели

Отделянето от семейството и близките е едно от най-големите предизвикателства за младите студенти. Но, знайте, че това, че заминавате да учите в чужбина не означава, че ще загубите приятелите си, или пък, че ще се отдалечите от семейството си. За истинските приятелства разстоянието не е пречка, пък и ваканциите не са малко. В 90% от случаите студентите се прибират у дома много повече от колкото очакват.

Приемете, че ще усещате липсата на близките си хора. Но, живеем в 21ви век и технологиите са достатъчно напреднали че да можете поне до някъде да запълните липсата комуникирайки с тях. Обучението в чужбина е страхотна възможност да направите нови, международни и незабравими приятелства. Възползвайте се!

Страх ме е, няма да се справя с цялото преживяване

Няма какво да се лъжем, страшно си е. Отделяте се от дома, заминавате в напълно нова държава, ще говорите на нов език и не познавате никого- определено звучи страшно. Много от студентите не могат да си представят да се справят сами в нов град, но запомнете- не сте сами в това.

Това, което ще ви кажем тук е следното- обучението в чужбина дава невероятната възможност да станете самостоятелни, да се трансформирате в ново, по-добро аз. И ще го направите по-бързо отколкото може да си представите. Без да се усетите вече ще знаете как да платите здравните си осигуровки в чужбина, от къде да си купите най-хубавото кафе и как да си сготвите страхотна вечеря. Ще се справите!

Ще съм сам

Самотата е един от най-големите страхове на бъдещите студенти в чужбина. Разбираемо е, особено, след като сте свикнали да сте заобиколени от близките си хора. Тук имаме специален съвет- не само вие сте сами, потърсете други хора, които минават през същото. Има доста фейсбук групи за български студенти в чужбина, направете нови запознанства още тук. Шансът да намерите човек, който ще учи във вашия университет е голям. Така заедно ще преодолеете препятствията и ще се подкрепяте.

Не мога да се справя финансово

Стигнахме и до най-сериозната пречка за образование извън България- финансирането. Да, обучението в чужбина в повечето случаи е много по-скъпо от това, което трябва да заплатите тук. Разходите започват още от самото заминаване, включват наем, джобни, такси и т.н.

Важно е да знаете, че в някои държави българските студенти могат да учат безплатно, без да плащат такси за обучение. В други държави, студентите могат да се възползват от студентски заеми с 0% лихва, както и от стипендии и различни студентски субсидии. Има много различни начини за финансиране, които трябва да проучите.

Ако сте решили да учите в чужбина, проучете всички възможности за финансиране. Преценете каква сума може да отделите за образование. Много кандидат-студенти работят преди да заминат, пък и щом пристигнат. Ако имате желание, има и начин!

Ще ми липсва България

Да, България ще ви липсва. Ще ви липсва дома, ще ви липсва животът с който сте свикнали. Но, запомнете едно- това е временно. Времето ще мине много по-бързо от колкото си представяте и без да усетите ще сте се прибрали обратно в България. Насладете се на всяка секунда, защото образованието в чужбина е едно незабравимо приключение, което ще бъде в сърцето ви цял живот.

Ако имате въпроси относно образованието в чужбина винаги може да потърсите услугите на консултант. Това ще ви спести много време и усилия. Успех!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top