fbpx
Начало » България » Какво затрудни най-много седмокласниците на изпитите?

Какво затрудни най-много седмокласниците на изпитите?

  • bobi
  • 29 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Какво затрудни най-много седмокласниците на изпитите?

Резултатите от тестовете по български език и математика на седмокласниците излязоха. Всеки ученик може да види точките си в специалната платформа на просветното министерство.

В столицата резултатите са съизмерими с тези от миналата година, каза началникът на Регионалното управление по образованието Ваня Кастрева.

Учениците от столичното 38-мо училище казаха пред БНТ, че са доволни от резултатите си. Всички отбелязват обаче, че ги е затруднила 22- а задача по математика, но обикновено такава трудна задача винаги се дава, за да отсее учениците за математическите гимназии.

Тестът по български език определят като лесен, но в преразказа пък са се затруднили с някои непознати за тях думи. Статистиката показва, че средно за страната учениците имат по български език 51 от 100 точки, а по математика- едва 36 от 100 точки.

Всеки от седмокласниците има свой профил в платформата на просветното министерство. За да видят точките си учениците влизат с код за достъп и входящ номер. В столичното 38-мо училище резултатите бяха сравнително високи.

Преразказът беше върху откъс от романа „Задача с много неизвестни“ на братя Мормареви. Според членове на Комисията по проверка, учениците са били затруднени от някои изрази като „прошарени коси“ като са ги наричали „шарени“ или “ модна прическа „. В ерата на новите технологии не са разбрали и какво означава „кибернетична машина “ – също израз от времето на братя Мормареви.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Още нямаме обобщените данни за града ни, но очаквам, че при всички случаи те ще бъдат съизмерими с миналогодишните. Преди малко получих информация за вече за 100 точки, които имаме по български и по математика.

От днес до 1 юли учениците могат да отидат и видят работите си в две определени за това училища. Оценката не може да се промени.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Трябва за всички ни да е ясно да продължим да спазваме изискванията на здравния министър за дезинфекция на помещенията, за отстояние физическо, което трябва да се спазва и задължителното носене на маски.

От 3 до 7 юли ще се подават заявления за участие в класирането, за втора година това ще става само електронно по три начина – родителят сам попълва в платформата желаните паралелки, отива в училището на детето и там му съдействат да ги попълни или отива в училище – гнездо и там служител попълва вместо него. Желанията на децата трябва да са съобразени с бала и добре обмислени.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Колкото е по- нисък бала, толкова повече трябва да бъдат желанията.

В най-разпространения случай балът се образува като се умножат по две двата резултата по български и по математика и към тях се прибавят превърнатите в точки балообразуващи оценки от свидетелството.

Трябва да се внимава, защото различните паралелки имат различни балообразуващи оценки, определени от приемащите училища. Най-ниският бал е 30, най- високият- 500.

В столицата има 219 профилирани и 169 професионални паралелки. Първото класиране трябва да е готово до 13 юли.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top