fbpx
Начало » Бакалавър » Какво е необходимо, за да си успешен в инвестицията „висше образование”?

Какво е необходимо, за да си успешен в инвестицията „висше образование”?

  • bobi
  • 08 мар. 2023
  •  Коментарите са изключени за Какво е необходимо, за да си успешен в инвестицията „висше образование”?

Изборът на висше образование в чужбина е свързан с редица фактори и възможности, пред които се изправят немалък брой млади хора в България. Доколко този избор е осъзнат и какво е необходимо, за да си успешен в инвестицията „висше образование”, която понякога предопределя целия живот. Университет в чужбина – все още ли е модерно да се учи в чужбина? Какви са тенденциите и кои са най-предпочитаните специалности?

„Това е въпрос на личен избор, който трябва да бъде обоснован и обмислен“, казва в „Нашият ден“ Ели Тончева, основател и управител на една от най-големите консултантски агенции.

Според нея българските кандидат-студенти, особено отличниците на випуските, избират в голямата си част да учат в чужбина. За това има доста сериозни основания. Университетите в чужбина предлагат отлични условия за обучение, тъй като имат база, която отговоря на съвременните изисквания. Програмите, по които се обучават студентите, са съобразени с изискванията на бизнеса и индустрията. Завършвайки дадена програма, младият човек веднага може да започне работа в съответната сфера, в която желае да се развива. Много от студентите в годините на своето обучение работят по реални проекти, което ги потапя в работна среда. Западните университети държат да се изградят т.нар. „меки умения“, които са особено ценени от бъдещите работодатели.

„Ако се сравняват таксите на частните университети в България, са съпоставими, а може и да са по-високи от тези на частните университети в чужбина. Има страни, в които университетите нямат учебни такси или таксата е административна. Като пример можем да посочим Австрия и Германия“, посочва Ели Тончева.

Тя допълва, че младите хора не бива да разчитат на доходите от почасова работа, защото в крайна сметка те са отишли да следват.

Италия, Япония, Белгия са били най-популярните дестинации за обучение през изминалата година. Традиционно Австрия и Германия продължават да привличат български студенти.

Специалностите по архитектура, медицина, психология, право продължават да бъдат търсени. Сред специалностите на бъдещето са киберсигурност и етично хакерство, креативен бизнес, компютърни науки, биомедицина, дигитален маркетинг и др.

Обикновено завършилите в чужбина се връщат в България и много от тях имат самочувствието и знанията да създадат свой бизнес или да създадат стартъп компания, пояснява Тончева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top