fbpx
Начало » България » Какви са минималните заплати в ЕС – България е твърдо на дъното

Какви са минималните заплати в ЕС – България е твърдо на дъното

  • bobi
  • 12 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Какви са минималните заплати в ЕС – България е твърдо на дъното

В началото на тази седмица увеличението на заплатите и клас „прослужено време“ бяха посочени като основни причини от синдикатите (КНСБ и КТ „Подкрепа“) за подготвян от тях национален протест. Идеята на синдикатите е минималната заплата от догодина да стигне 530 лева, като КНСБ иска поне 15% увеличение, а в някои сектори – например детско здравеопазване и социално подпомагане – поне 25%.

Темата „минимална заплата“ отдавна е болезнена в България на фона на заплатите в ЕС. Шест държави в Европа нямат фиксирана минимална заплата – там минималните трудови възнаграждения се определят чрез колективни трудови договори за съответните сектори. Това са Австрия, Италия, Кипър и скандинавските държави-членки на ЕС. Но в останалите страни-членки има фиксирана минимална заплата на национално ниво – и люксембургският сайт Lesfrontaliers.lu периодично обновява промените с оглед инфлацията, като моментната статистика е към 10 октомври, 2017 година.

На дъното, напълно очаквано, е България – 235 евро на месец. Малко над нас е Румъния – 275 евро на месец. Литва и Латвия са с по 380 евро на месец, а след това идват Чехия – с 407 евро и Унгария, с 411 евро на месец. В Хървият и Словакия месечната минимална заплата е близка – 433 и 435 евро съответно, а в Полша и Естония – 453 и 470 евро.

Когато излезем от Източна Европа, се появяват още по-отчетливи разлики – 649 евро минимална заплата в Португалия, 683 евро в Гърция, 735 евро в Малта, 804 евро в Словения (най-богатата източноевропейска държава по този показател), 825 евро в Испания.

По-високо в хранителната верига са и най-големите и развити икономики. Във Великобритания минималната месечна заплата е 1396 евро, във Франция – 1480 евро, в Германия – 1498 евро или по 9 евро на час!

Лигата на истински богатите обаче се оформя от Белгия – 1531 евро, Холандия – 1551 евро и Ирландия – 1563 евро. А в Люксембург никой не взема под 1999 евро месечно! Едно от последните икономически изследвания на БАН показа, че за да почнем да гоним средния жизнен стандарт в Европа, ни трябва поне 5% икономически растеж годишно. За следващите три години от Министерството на финансите вече обявиха, че очакват малко под 4% растеж.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top