fbpx
Начало » България » Какви промени ще има при болничните

Какви промени ще има при болничните

  • bobi
  • 26 февр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Какви промени ще има при болничните

Няма да се намаляват дните, които личните лекари могат да дават на болния без прекъсване и те остават 14, както досега.

Няма да се намалява и общият брой дни годишно, които ще дават лекарските комисии. По това се разбраха социалните партньори на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Да се приемат критерии за определяне на болничните дни след определени операции. Така ще е ясно при каква ситуация може да се ползва месец и кога по-малко, е друга мярка по-коят о има консенсус.

Предвижда се още възможността за контрол на болния чрез повторна експертиза, но не от лекар, назначен от фирмата, а от независимо медицинско лице.

Социалните партньори са съгласни работодателят да има достъп до болничния лист на служителя и да го получат веднага, след като личният лекар го пусне.

От социалното министерство подкрепят идеята синдикатите и работодателите да участват в регионалните здравни съвети, но само когато се касае за техен работник.

Бизнесът обаче настоява работник, за когото се установи, че ползва болничен без да е болен, не само да връща обезщетението, но и да плаща глоба.

Санкция да има и за лекаря, издал фалшив болничен. Когато болният е в Гърция или на риба, той не изпълнява режима, определен от доктора, аргументира се председателят на АИКБ Васил Велев.

Според него тези хора са крадци, защото крадат от колегите си.
При повторно нарушение на лекаря да му се отнемат лекарските права, предлага още бизнесът.

От синдикатите се обявиха категорично против тези предложения. Според тях се отправят тежки и безпочвени обвинения към работниците.

При повторен преглед от лекар на фирмата няма да се получи адекватна експертиза, защото с всеки ден състоянието на болния се мени, опонираха от КТ Подкрепа.

Източник: https://www.pariteni.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top