fbpx
Начало » България » Каква е истината за наказаното дете в ДГ “Мир”?

Каква е истината за наказаното дете в ДГ “Мир”?

  • bobi
  • 12 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Каква е истината за наказаното дете в ДГ “Мир”?

Вълна от сигнали в подкрепа и срещу екипа на ДГ „Мир” залива общината в Пловдив, Регионалното управление по образование и кметството в „Западен”.

Напрежението сред педагози и родители ескалира след оплакване, че 5-годишно подготваче е наказвано от лелята в групата да мие тоалетните.

Преди седмица майката разказала пред директорката Светлана Джаникян, която поискала от нея да оформи това писмено. После шефката потърсила обяснения не само от лелята, а и от учителката в групата, въпреки че всичко се случило, докато тя била тъкмо при ръководителката на учебното заведение. Джаникян уверявала, че има жалба и срещу учителката, а когато тя поискала да я види, за да се защити, й било отказано. Вместо това била засипана със закани какво я чака по силата на Конвенцията за правата на детето, включително и как може да бъде изведена с конвой към ареста.

Заради проблема била свикана родителска среща, на която присъствал и  представител на общинския отдел „Образование”. Вместо да се стигне до обективно изясняване на ситуацията и решение, там конфликтът се обострил повече. Майката на наказваното момче заявила, че не е подавала жалба срещу учителка, а само срещу лелята. Пред всички в размяната на реплики между директорката и учителките се чули обидни думи като „лъжкиня” и закани за съд.

Лелята и учителката на свой ред са депозирали жалба срещу директорката. Родителите също са настръхнали. Първо семействата от групата заявили писмено пред институциите подкрепата си за педагозите. След това подписка е събрана и в цялата детска градина. Майка, присъствала на родителската среща, сподели възмущението си, че въпросът е бил изместен от реалния проблем за отношението към детето върху лични нападки. Останала шокирана от стила на поведение, обиди към колектива и неуважение спрямо родителите от страна на Джаникян.

В жалбата си семействата пишат, че това затвърждава техните „наблюдения за напрежение и страх в колектива”, които възникнали още когато педагози започнали да напускат след встъпването в длъжност на директорката. Тя спечели конкурса това лято, преди беше зам.-директор на ДГ „Майчина грижа”. Родителите настояват за намеса на институциите за възстановяване на атмосферата, дори това да изисква отстраняване на шефката.

Джаникян е в болнични до 12 ноември. И обвинената учителка е излязла в отпуск по болест.  5-годишното дете също не посещава занятия.

Започва проверка на общината

В деня след родителската среща шефката на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова е била в ДГ „Мир” да разговаря с екипа за помирение. Предстои официална проверка от общината. Тя ще изясни дали подготвачето, за което родители твърдят, че е с агресивно поведение, е било наказвано и как. ДГ „Мир” работи по Монтесори педагогиката, която изключва наказания. Супервайзорът, който подкрепя екипа и е бил на 6 посещения в градината миналата година, след встъпването в длъжност на Джаникян е изразил готовност да продължи работа, но до момента не е търсен.

Директорката: Не мога да не взема мерки

„При мен дойде майка на дете и разказа, че многократно е било карано да бърше с парцал тоалетните и умивалнята за наказание, че не спи. Същия ден е било лишено и от плод за закуска. Миналата година се е случвало същото, но не са били взети мерки”, заяви Светлана Джаникян. Директорката потвърди, че поискала оплакването в писмен вид и с бащата й донесли 7 страници. Въз основа на тях били изискани обяснения от учителката и лелята. Като разяснила на помощник-възпитателката какви може да са последствията, тя подала молба за напускане. ”Написах докладна до общината и приложих жалбата, обясненията на лелята и учителката и заявлението за напускане –  каза директорката. – Помощник-възпитателката Стефка Табакова и учителката Гергана Видева са агитирали родители да ги защитят. Усилията ми да овладея проблема влошиха здравето ми и излязох в болнични. Действията им повлияха и върху децата. Бяха представени манипулативни разкази, което настрои срещу моето управление. Може би такива случаи са прикривани преди. Аз не бих ги оставила без последствия”.

Запитана защо е нарушен добрият тон, тя отвърна, че родителите първо нападнали семейството на пострадалото дете, после самата нея защо лелята не е на работа.  Твърди, че не е заплашвала и обиждала. ”Беше голяма караница. Бях притисната и казах, че ако се наложи, съдът ще доказва. Моят грях е, че съм опитала да защитя едно дете, което многократно е наказвано. Миналата година е имало два случая, като единия път са го заболели гърбът и коленете да бърше. Помощник-възпитателката му е казвала, че няма право да закусва. Държано е право да гледа как другите ядат. Тогава лелята си е признала пред бившата директорка. Надявам се истината да възтържествува”.

Източник: marica.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top