fbpx
Начало » Бакалавър » Кабинетът одобри Оперативния план към Стратегията за развитието на висшето образование

Кабинетът одобри Оперативния план към Стратегията за развитието на висшето образование

  • bobi
  • 07 окт. 2021
  •  Коментарите са изключени за Кабинетът одобри Оперативния план към Стратегията за развитието на висшето образование
44 000 таблета

Дигитализация и осъвременяване на  университетските учебни програми, създаване на нови и въвеждане на модерни, гъвкави и ефективни форми на обучение.

Това предвижда Оперативният план към Стратегията за развитието на висшето образование в България за периода 2021 – 2030 година, който беше одобрен от правителството днес.

С друга мярка в оперативния план се предвижда от такси да бъдат освободени докторантите, които се обучават в приоритетни за държавата професионални направления, както и докторантите, назначени по научни проекти с публично финансиране.

Сред целите напланаса още интернационализация на висшето образование и неговото  включване в международни образователни и научни мрежи. Ще се активизира научната дейност във висшите училища и ще се изгражда ефективна връзка образование – наука – бизнес.

Заложени са стимули за млади преподаватели, за привличане на преподаватели от чужбина, както и за изготвяне и издаване на учебници, учебнипомагала и монографични трудове на чужди езици.

Предвижда се още повишаване на ролята на висшите училища като активен фактор за регионално развитие, подобряване на управлението на университетите и на системата за оценяване и акредитация.

Освен средства от държавния бюджет и от бюджетите на висшите училища,

финансиране се предвижда  чрез европейските фондове, чрез програмите  „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“, както и посредством Плана за възстановяване и устойчивост.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top