fbpx
Начало » България » Кабинетът насочи по 300 лв. помощ за първокласници от септември

Кабинетът насочи по 300 лв. помощ за първокласници от септември

  • bobi
  • 11 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за Кабинетът насочи по 300 лв. помощ за първокласници от септември

Почти 36 млн. лева за еднократна помощ за всички първокласници и осмокласници. Това решиха на днешното заседание на правителството, съобщиха от Министерския съвет.

Мярката е за 118 500 деца, които ще бъдат записани в първи и в осми клас, ще получат по 300 лева, обяви премиерът Бойко Борисов в рамките на заседанието на Министерския съвет.

Днес правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, които са свързани с влезлите в сила от 1 януари законодателни изменения. Чрез тях се премахва доходният критерий за еднократната помощ за ученици, записани в първи клас и се регламентира нова еднократна помощ за всички ученици, записани в осми клас.

Парите са по 300 лева за всеки ученик в първи и в осми клас. Те ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен срок и 150 лева за втория учебен срок.

„Ще подкрепим общо 56 000 първолаци и 62 500 осмокласници. Подкрепата е важна за родителите, които ще могат да закупят учебни пособия. Същевременно се борим и с отпадането на деца от образователната система“, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Борисов изтъкна, че в класните стаи са върнати над 50 000 деца, които не са посещавали училище.

На същото заседание бе решено да се насочат и 2 079 673 лева по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища на Министерството на образованието и науката. Програмата е за периода 2020-2022 г и общо по нея се предвижда 210 милиона лева – по 70 милиона лева за всяка от трите години.

„Мисля, че това е една от най-успешните програми на Министерството на образованието и науката, която създава добри условия за провеждане на възпитателен и учебен процес„, заяви министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието.

От тези пари 1 212 479 лева от одобрените днес средства ще бъдат разходвани за изграждане на филиали към детските градини „Раковина“ и „Синчец“ в Бургас, както и за реконструиране на съществуващата сграда към Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града.

За реконструкция на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора се предоставят 574 678 лева.

За изграждане на детска градина „Снежанка“ в Свиленград са одобрени 215 384 лева.

На общините Малко Търново, Добрич, Ботевград, Казанлък и Гоце Делчев се отпускат общо около 77 000 лева за изготвяне на проекти на пристройки или нови сгради на три детски градини и на две училища.

В Гоце Делчев се проектира изграждане на нов учебен блок на Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. В Казанлък ще бъде изграден допълнителен корпус на Профилираната природоматематическа гимназия „Никола Обрешков“, а в Малко Търново стартира проектирането на пристройка на детска градина „Ален мак“ в село Звездец. В Добрич ще бъде изградена нова сграда за детска градина „Слънчице“, а в Ботевград ще бъде направено преустройство и пристройка на детска градина „Кокиче“.

По програмата на Министерството на образованието и науката са одобрени 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища, да се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и да има условия за преминаване на едносменен режим, информират от МС.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top