fbpx
Начало » България » Историята на 8-ми март-Международният ден на жената

Историята на 8-ми март-Международният ден на жената

  • Ana Avtova
  • 08 мар. 2018
  •  Коментарите са изключени за Историята на 8-ми март-Международният ден на жената

Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на XX век.

Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.
През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американките са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари.

През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на „Ден на жената“, който да се отбелязва всяка година.
В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.
От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.
През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

През последното десетилетие месец Март е обявен за месец на жените в страни като САЩ, Индия и мн др. На 08. март 2011 г. празникът е отбелязан в над 100 държави, отбелязвайки 100 годишнината от първото отбелязване на празника. Американският президент Барак Обама енобявява месец Март за „месец на женската история“, призовавайки всички американски да отбележат празника в знак на уважение към „изключителният принос на жените към американската история“

Темата на празника през 2018 г. е „Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives“ вдъхновена от борбата против сексуалния тормоз и равенство на работно място.

Честит празник на всички жени!

Източник: balkanec.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top