fbpx
Начало » България » Исторически постижения за България на Международната олимпиада по биология

Исторически постижения за България на Международната олимпиада по биология

  • bobi
  • 20 юли 2022
  •  Коментарите са изключени за Исторически постижения за България на Международната олимпиада по биология

От 9 до 18 юли в град Ереван, Армения, се проведе 33-тата Международна олимпиада по биология. Българските ученици премериха знания на Международната олимпиада по биология с повече от 250 състезатели от 62 държави от цял свят. Те постигнаха огромен успех – 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала, което означава, че всеки участник от националния отбор си тръгва с отличие – и то за четвърта поредна година.

Златен медал спечели единайсетокласникът от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Петър Жотев. Той се нарежда на второ място в света, което е историческо постижение от участията на България от самото начало досега. Петър става двукратен златен носител, след като през 2021 завоюва още един златен медал.

„Самото състезание беше доста изтощително, подготовката за него беше доста интензивна, за което благодаря на моите ръководители“, споделя Петър Жотев в „Нашият ден“. Смелостта да достигне до тези участия се дължи, първо, на участието му в Националната олимпиада по биология, на която е първият му своеобразен сблъсък с тази наука. Мечтае да бъде учен и да прави открития, които ще допринесат за напредъка на науката.

До този момент българските участници на Международната олимпиада по биология са донесли на страната ни общо 75 медала: 8 златни, 15 сребърни, 52 бронзови медала и 8 почетни грамоти. „Трябва да споменем имената на целия отбор. За пета поредна година всички участници в националния отбор по биология се завръщат с медали. А тази година освен феноменалния успех на Петър, защото да си втори в света е нещо изключително. Борислав Стоянов от 125 СУ „Боян Пенев“ спечели сребърен медал, като беше на една ръка от златните медали. А Любослав Стефанов от Първа частна математическа гимназия и Яна Атанасова от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ завоюваха бронзови медали“, допълва ръководителят на отбора доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет.

Пандемичната обстановка се отрази пагубно както на учениците, така и на студентите. „Нашите олимпийци използваха много разумно това време и през тези години вложиха изключително много усилия и тези резултати, които те постигат, показват, че когато човек е мотивиран, когато иска да постигне нещо, той успява“, твърди доц. Йорданова.

Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, на фондацията „Америка за България“ и на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, отбелязват от СУ.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top