fbpx
Начало » България » Историческата комисия с РСМ не се движи по графика на актуалния политически живот

Историческата комисия с РСМ не се движи по графика на актуалния политически живот

  • bobi
  • 12 ян. 2022
  •  Коментарите са изключени за Историческата комисия с РСМ не се движи по графика на актуалния политически живот

Историческата комисия не се движи по графика на актуалния политически живот, тя има свой график и той е преглед на учебниците. Това коментира пред БТА проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия с Република Северна Македония /РСМ/ по историческите и образователните въпроси, относно непосредствените задачи пред историците след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/.

Той посочи, че задача на комисията е да се направи анализ дали интерпретацията на миналото в учебниците е коректна и да се намери начин да бъдат поправени тези разминавания с научния анализ и научното представяне на един исторически материал в един учебник. „И една друга основна задача – съвместната комисия да предложи на двете правителства личности и събития за съвместно честване“, допълни проф. Димитров. „Това ние правим от самото начало и, за съжаление, буксуваме някъде там в 10-11 век, тъй като се оказа, че нашите колеги са подвластни на сложните отношения между история и политика в Република Северна Македония, и затова напредък всъщност няма“, коментира той.

Попитан дали е оптимист за активизиране на диалога и за развитие на двустранните отношения с РСМ, проф. Ангел Димитров коментира, че на тази тема човек не трябва да бъде оптимист или песимист, а да бъде реалист преди всичко. „Те искат да влязат в ЕС от години насам и подписването на Договора за добросъседство беше тази задължителна стъпка, а както виждате, напредък няма“, посочи той.

„Така че няма да бъдем излишни оптимисти, а да изчакаме следващата ни среща, която ще бъде в края на февруари, и да видим дали у нашите колеги е настъпила някаква промяна в желанието да постигаме резултати“, допълни проф. Димитров.

Съпредседателят и членове от българска страна на историческата комисия с РСМ присъстваха на представянето на фототипно издание на сборника от 1861 г. „Български народни песни“ и на „Събрани съчинения“ на братя Миладинови в зала „МаксиМ“ на БТА. Със събитието се отбелязва 160-та годишнина от смъртта на братя Миладинови.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top