fbpx
Начало » България » Искат с 14,5% увеличение на заплатите на учителите през 2022 г.

Искат с 14,5% увеличение на заплатите на учителите през 2022 г.

  • bobi
  • 10 дек. 2021
  •  Коментарите са изключени за Искат с 14,5% увеличение на заплатите на учителите през 2022 г.

С 14,5 процента да е увеличението на заплатите на учителите е предложението на Министерството на образованието и науката /МОН/ към Министерството на финансите за 2022 г., съобщава Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София. Той представя информация от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование.

Според информация от МОН за предложения в републиканския бюджет за 2022 г., се предвиждат 3,8 процента от БВП за образованието, като да има още 834 млн.лв. над средствата за 2021 г., информира Стаматов.

Той пояснява, че тези допълнителни средства ще се използват за следните дейности: 380 млн. лв. за увеличение на заплатите със средно 14,5 и 11,5 процента на стълбовете на единните разходни стандарти; 80 млн.лв. за увеличение на средствата за издръжка на училищата /за електроенергия, гориво, вода/, предаде БТА.

Предвидени са средства за обхват на четигодишните деца и за компенсиране на неприетите деца в детските градини. За 2022 г. са предвидени също 120 млн. лв. за изграждането на училища и детски градини; 92 млн. лв. – за Национални програми за образованието /най-много за обезщетения/; 4,5 млн. лв. – за стипендии за защитени професии; увеличение с 30 процента на средствата за безплатни закуски за децата от подготвителната група и за учениците от първи до четвърти клас; 8 млн. лв. за частните образователни институции; 40 млн. лв. за обновяване на училищните автобуси.

От МОН съобщиха вчера, че социалните партньори са подкрепили предложението на МОН за бюджет на образователната система за 2022 г. Близо 5 млрд. лева са предвидените разходи за предучилищното и училищното образование за догодина. Към тазгодишните 4,446 млрд. лева /3,6 процента от БВП/ са поискани допълнително още 834 млн. лева. Те ще обезпечат повишение на учителските заплати според ръста на средната работна заплата в страната, ще покрият съществуващи в момента дефицити и нови дейности по основните политики. В поискания допълнителен ресурс е разчетен и 20 процента ръст в стандартите за издръжка на един ученик и паралелка. Това се прави заради повишените режийни и други разходи, както присъщи, така и свързани с пандемията.

МОН иска също повече средства за обхвата на четиригодишните деца в задължителна предучилищна подготовка. По-големи суми са предложени за подобряване на материална база, за дофинансиране на транспортни разходи на учениците, за обновяване на автопарка от училищни автобуси, за стипендии и за хранене на децата от задължителната предучилищна подготовка, и за учениците от първи до четвърти клас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top