fbpx
Начало » България » Искат ново увеличение на учителските заплати с 10%

Искат ново увеличение на учителските заплати с 10%

  • bobi
  • 27 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Искат ново увеличение на учителските заплати с 10%

Синдикат „Образование“ изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката акад. Николай Денков с поредно искане за увеличение на учителските заплати с 10%.

„Преди това наше настояване има още няколко други, които са насочени към сегашното увеличение  на учителските заплати. Наше изследване показа, че само 25% от българските учители са получили новото увеличение, което би трябвало да е от април. Нямаме съмнения, че то няма да се получи, но имаме учудване защо се бави“, каза председателят на Синдикат „Образование“ д-р Юлиян Петров .

Той сподели, че са отправили апел към министър Денков този процес да бъде финализиран, но все още не са разговаряли с него.

„По-специфична е комуникацията с министъра на образованието, невинаги успяваме да разговаряме с него. Но сме в много добра дигитална комуникация с него, той знае това. Иска ми се Министерството на образованието и регионалните управления да се държат като лидери на образователните процеси“, допълни д-р Петров.

Председателят на Синдикат „Образование“ припомни, че в момента инфлацията е огромна и всеки очаква увеличението си, за да може да компенсира дефицитите.

„Учителската заплата остана една от ниските на квалифицираните работещи в България. Има вътрешно напрежение в системата, а нямаме нужда от това, затова и предлагаме и следващо увеличение. Издръжката на образователните институции тази година вече е много деликатен въпрос. Всички сме свидетели, че горивата много скочиха, газта и енергийните източници също, а българските образователни институции се третират като търговски предприятия, което не е добре. Трябва да се помисли върху средства за издръжка“, подчерта Юлиян Петров.

Той се надява да не се стига до момент, в който българските училища ще се превърнат в длъжници, както болниците у нас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top