fbpx
Начало » Бакалавър » Ирландия – все по-предпочитана след Брекзит!

Ирландия – все по-предпочитана след Брекзит!

 • bobi
 • 13 ян. 2023
 •  Коментарите са изключени за Ирландия – все по-предпочитана след Брекзит!

Ирландия е приветлив остров с космополитни градове и богата история, свързана с литературата. Ирландското правителство се ангажира да подкрепя студентите и инвестира милиарди евро в образованието. За привличане на чуждестранни студенти са на разположение стотици програми за стипендии и финансиране. Най-добрите университети в страната са следните:

ТОП университети в Ирландия

Място в Ирландия Място в света Университет
1 =101 Trinity College Dublin, The University of Dublin
2 =177 University College Dublin
3 =238 National University of Ireland Galway
4 286 University College Cork
5 =439 Dublin City University
6 511-520 University of Limerick
7 701-750 Maynooth University
8 801-1000 Technological University Dublin

QS World University Rankings 2021 

 1. Trinity College Dublin

Основан през 1592 г., Тринити е най-високо класираният университет в Ирландия. Разположен в центъра на оживената столица на Ирландия, зашеметяващият кампус на Trinity е дом на общност от учени, които са в центъра на научните изследвания и преподаването. Комбинирайки исторически традиции със световноизвестни хъбове за научни постижения, Trinity College Dublin предлага уникална възможност да съчетаете строга академична програма с несравним набор от културни, социални и професионални преживявания.

Класиран на 1-во място в Ирландия и 101-во в света, Trinity College Dublin предлага строго академично образование на всички свои студенти. С над 600 курса, депозитна библиотека с над 6 милиона тома и изследователи, които привличат 70 милиона евро годишно от външно финансиране, студентите получават образование от световна класа във водещ университет както за преподаване, така и за научни изследвания.

Trinity е признат за водещ международен център за научни изследвания и световен лидер в нанотехнологиите, информационните технологии, имунологията, математиката, инженерството, психологията, политиката, английския език и много други области.

Три факултета предлагат набор от възможности за обучение в над 400 бакалавърски курса, както и следдипломно обучение и възможности за научни изследвания в областта на изкуствата, хуманитарните и природните науки, инженерството, човешките, социалните и здравните специалности.

 1. University College Dublin

Университетският колеж Дъблин е един от водещите европейски университети. Класиран в топ 1% от образователните институции по света, в общата класация за 2021 QS World University Rankings, UCD е поставен на 177 място в света. UCD е глобалният университет в Ирландия – най-големият и международен университет в страната с над 8000 чуждестранни студенти от 138 държави.

UCD е университет свързан с правителството, индустрията и обществото в Ирландия. Много от 259 000 възпитаници на UCD са се отличили във всички области на индустрията, изкуствата, инженерството, науката, културата, спорта и обществения живот, в Ирландия и в чужбина. UCD има един от най-големите градски кампуси в Европа, който предлага съоръжения и удобства от световна класа, включително добри възможности за настаняване.

UCD има глобални центрове в Ню Йорк, Пекин, Делхи, Дубай и Куала Лумпур, които предоставят контакт с гимназии, партньорски институции, ученици и родители в местната часова зона.

UCD е признат за един от най-големите архиви на културна история в Европа и е дом на Националната фолклорна колекция, която през 2017 г. е включена в регистъра на ЮНЕСКО за паметта на света.

 1. National University of Ireland Galway

Galway е международно признат за своите върхови постижения и през последните пет години е единственият университет в Ирландия, който постоянно се издига в най-конкурентните световни университетски класации. Както QS, така и Times Higher Education Rankings поставят университета в по-висока позиция на годишна база.

Galway бе обявен за „Университет на годината 2018“ в университетския наръчник на Sunday Times, осигурявайки престижното признание за трети път, след като спечели встъпителната титла през 2002 г. и отново през 2009 г.

NUI Galway е най-добрият университет в Ирландия по заетост – над 98% от завършилите възпитаници са наети от работодатели или продължават обучението си в следваща образователна степен в рамките на шест месеца след дипломирането.

Националният университет е един от най-международните университети в Ирландия, а Галуей е най-разнообразният град на страната. В NUI Галуей всяка година се записват над 3000 студента от над 110 страни. NUI Галуей има установени партньорства с някои от ключовите културни организации в региона, за да стимулира преподаването и изследванията в областта на изкуствата. Галуей е известен като място, където изкуствата и културата се празнуват, преосмислят и споделят със света и е обявен за Европейска столица на културата 2020.

Процедура по кандидатстване

Изискванията за записване могат да варират от година на година в зависимост от броя на наличните места и броя на кандидатите, така че има голяма конкуренция за по-популярните програми. Ирландските студенти се състезават за участие въз основа на резултати, постигнати при изпит за ирландски сертификат от гимназията. Студентите се оценяват по шестте им най-добри предметни оценки. За студенти от европейските държави, изискванията са подобни на тези във Великобритания, изисква се дипломата от средно образование и езиков сертификат.

Дипломата за международен бакалавър (IB) също се приема като отговаряща на минималното изискване за влизане в програмите за висше образование, при условие че се вземат предвид различните оценки и комбинации от предмети, посочени в публикуваните изисквания за кандидатстване. Във всички институции трябва да бъдат изпълнени специфични изисквания за програма и преподаватели. Всички кандидатури се оценяват индивидуално и дипломата не гарантира прием. Отделните институции могат да определят допълнителни изисквания към минимално необходимите.

Езикови изисквания

Доброто разбиране на английския език е от съществено значение за учениците, чийто първи език не е английски. Трябва да можете да разбирате, разговаряте и пишете на английски, тъй като това е езикът на обучение във всички ирландски висши училища.

Студентите трябва да покажат владеене на английски език, за да бъдат приети за дипломна програма. Много университети и колежи предлагат курсове за обучение по английски език за студенти с надеждата да учат при тях. Има и 94 частни училища за обучение по английски език в цялата страна, които провеждат краткосрочни и дългосрочни курсове.

Списъкът по-долу посочва минималните стандарти на английски, които трябва да бъдат покрити:

IELTS Composite score of 6.0- 6.5 with not less than 6.0 in any one component
Cambridge Proficiency Grade C
Cambridge Advanced Grade A

Такси за обучение

В Ирландия бакалавърските степени са безплатни за граждани от Ирландия, страните от ЕС / ЕИП и Швейцария. Разходите се поемат от Висшето образование (HEA).

Имайте предвид, че не всички бакалавърски курсове, предлагани от държавните университети, са безплатни. Винаги проверявайте официалната страница на учебната програма, за да видите какви такси за обучение се прилагат за студенти от вашата страна.

За следдипломно (магистърско и докторско) обучение студентите от ЕС / ЕИП трябва да очакват заплащане на такси за обучение, които варират между 3000 – 30 000 EUR за академична година. Курсовете по бизнес и медицина обикновено са най-скъпите.

Такси за обучение за студенти извън ЕС / ЕИП:

 • Бакалавърски курсове: 9 850 – 55 000 EUR / година
 • Следдипломни магистърски и докторски курсове: 9 950 – 35 000 EUR / година

Всички чуждестранни студенти (както граждани на ЕС / ЕИП, така и извън ЕС / ЕИП) трябва да плащат такса за студентски вноски от максимум 3000 EUR / година за студентски услуги, като заявки за изпит и подкрепа за клубове и общества. Таксата варира в различните университети и може да се променя всяка година.

Разходи за живот

Разходите за живот в Ирландия са малко по-високи от средните за Европа. Трябва да очаквате да харчите някъде между 550 – 1000 EUR / месец.

Средни разходи за живот в ирландските градове (включително разходите за настаняване) са следните:

 • Дъблин: 1100 – 1800 евро / месец
 • Корк: 860 – 1400 евро / месец
 • Галуей и други по-малки градове: 800 – 1100 EUR / месец

Висшите училища предлагат настаняване в студентски домове, което обикновено струва над средното за Европа 200 – 300 EUR. Често е трудно да се намери свободна квартира, тъй като броят на местата е ограничен и търсенето е голямо. Освен стая в общежитие, можете да наемете / споделите апартамент или да изберете да живеете с ирландско семейство.

Средните цени за настаняване на студенти в Ирландия са:

 • Студент, живеещ сам: 400 – 900 EUR / месец
 • Студент, живеещ с партньор / колеги: 450 – 550 EUR / месец
 • Студент, живеещ в кампуса: 300 – 650 EUR / месец

Средните месечни разходи за храна не са високи. Ще харчите около 250 – 350 EUR на месец за пазаруване на хранителни стоки. Можете също да вечеряте в малък ресторант и да платите 15 EUR или да се насладите на тристепенно меню за двама в ресторант от среден клас за 55 EUR.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top