fbpx
Начало » България » Интеграция на ромите? Без образование е само мираж…

Интеграция на ромите? Без образование е само мираж…

  • bobi
  • 09 юли 2018
  •  Коментарите са изключени за Интеграция на ромите? Без образование е само мираж…

Снимка на ромско дете, затрупано с камъни и бутилки, оставено в дупка, се появи в една от затворените групи във Facebook с името „Простотията българска“ и придружаващ надпис „на сапун“.

След като снимката започна да се споделя, постът бе изтрит, а следите водят към Самоков.

Момичето е на възраст между 10 и 12 години, от ромско семейство, което живее в колиба в квартал „Христо Ботев“. Съседите им разказват, че родителите имат пет деца. Те били изключително бедни, а препитанието им идвало от кофите за боклук.

Институциите са задействани, а проучването на случая показва доброволното участие на детето в безспорно стряскащия кадър. Остават обаче редица въпроси, свързани с неслучилата се интеграция и образованието на ромските деца, както и неспособността на голяма част от семействата, живеещи в крайни квартали и гета да се справят с отглеждането на четири, пет или повече деца.

„Проблемът с интеграцията на циганите е огромен. А в основата му стои липсата на образование. Когато оставиш един човек да бъде безпризорен, то не му остава друго освен да стане бандит“, коментира в студиото на „България сутрин“ общинският съветник от група „Пет“ и председател на „Глас народен“ Светослав Витков.

По думите му институциите са безсилни, защото е изключително трудно да се влезе в циганските гета.

„Ромската престъпност и проблемите ще се задълбочават, защото те не могат да бъдат решени на парче. А най-лошото е, че всеки път, когато в България се сменя правителството всичко започва отначало“, допълни още Светльо Витков.

В телефонен разговор за Bulgaria ON AIR Димитър Димитров от Института „Отворено общество“ пък подчерта, че ромската общност в страната ни не е хомогенна и не е правилно да се слага под общ знаменател.

„Ромите в България са много различни. Не може от един или два случая да си вадим изводи за всички роми. Статистиката на МВР показва, че над 90% от престъпленията у нас са извършени от етнически българи, а останалите 10% се поделят между хора, които не са такива. Това обаче не означава само роми, а всички останали, включително и чужденци“, отбеляза той.

Източник: https://www.dnes.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top