fbpx
Начало » България » Инспектори и районни кметове проверяват храната в училища

Инспектори и районни кметове проверяват храната в училища

  • bobi
  • 08 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за Инспектори и районни кметове проверяват храната в училища

От началото на тази учебна година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1644 проверки в страната при засилен официален контрол в детски кухни майки, училищни столове и обекти по Закона за храните на територията на училищата, в които се предлагат храни.

През втората половина на септември инспекторите са проверели 293 обекта, в които се приготвя храна на място; 637 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг; 422 обекта в училищата (павилиони, лавки) и 292 кухни майки.

По време на проверките са установени 41 несъответствия, за които са издадени предписания, 14 от които в училищни столове и 11 в павилиони и лавки. Най-честите констатирани нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; неправилно съхранение на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване.

Съставени са два акта за административни нарушения, санкциите за които на стойност между 2000 и 4000 лв. Във връзка с противоепидемичната обстановка е засилена честотата за извършване на дезинфекция на помещенията с биоциди с бактерицидно и вирусоцидно действие, установили още инспекторите.

В обособените места за хранене масите са на отстояние 1,5 метра една от друга и се дезинфекцират преди и след хранене. На входовете са осигурени дезинфектанти за ръце. При доставка на храните приборите са индивидуално опаковани. Извършва се и засилена дезинфекция на транспортните средства за доставки.

Кметът на „Триадица“ Димитър Божилов от 2-3 седмици лично посещава училищата в района и проверява как се пригжотва и какво е качеството на храната.След подобна проверка вече е прекратен договорът с фирма доставчик на храна в 126-о училище. Иначе до този момент няма големи отклонения в порциите на децата. Предписаните мерки се спазват.

Проверките ще продължат на случаен принцип, закани се районният кмет пред Антония Каменичка и Радио София.

„Проверките, които правим, целят да се видят хигиенните условия, в които се приготвя и се консумира храната в училище. Най-добрата референция за вкуса и качеството на храната е мнението на децата“, отбеляза пред БНР Росина Станиславова, кмет на столичния район „Красно село“.

Тя също ходи в учебни заведения и лично опитва храната, давана в училищните столови. Освен това е разрешено децата да се хранят по класните стаи в съдове за еднократна употреба.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top