fbpx
Начало » България » Иновативно образование в българското училище

Иновативно образование в българското училище

  • bobi
  • 22 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Иновативно образование в българското училище

В България вече има училища, които влизат уверено в бъдещето, Директорите и учителите в тези училища са разбрали, че за днешните ученици диктуването на термини от дъската е равносилно на изгубено време.

Статистиката е официална – 90 учебни заведения от 103 населени места, 90 общини и 28 области са вписани в Списък на иновативните училища за учебната 2018/2019 година. Всяко школо залага на различен метод, по който да направи обучението на своите възпитаници по-интересно.

Какво виждаме – било каквото било. Всички знаем, че учениците имат нужда от иновативно образование. Понякога дори самите учениците са много повече „в час“ с новите методи от своите преподаватели. Това трябва да държи учителите „будни‘ през цялото време и да държат вниманието им през учебния час.

Повечето училите обаче знаят. Знаят, че ще спечелят доверието на учениците, като разчупят остарялата класно-урочна система, започнат да използват умно нови методи на преподаване и училищен мениджмънт и вкарат реалния живот в класните стаи.

За иновативно образование учителите трябва да търсят новото, да използват съвременни преподавателски методи и да споделят опита си.  Трябва да възпитават креативността и да разширяват учебната среда извън класната стая. Целта е ясна – учителите трябва да подготвят учениците за бъдещето.

„Иновативното училище не е сертификат за качество, а по-скоро знак за различност в организацията на учебното съдържание, програми и планове“, обяснява Асен Александров, директор на столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“ на конференция за иновативното образование. Той изрежда няколко ключови промени, които училищните екипи могат да направят. Първата е в педагогическите подходи, като Александров дава пример с интегрираните уроци и акцента върху важни умения като комуникационните. Друг елемент е организацията на учебния процес, включително различна продължителност на учебните часове, използване на технологии за по-лесно управление, комуникация с родителите и с външни организации. „Третото нещо, което трябва да съществува в един план за иновативно училище, е промяна в учебната среда“, допълва Асен Александров. Това означава както излизане извън класната стая, така и разположени по различен начин чинове и маси. „Трябва да имаме ясна цел какво искаме да постигнем – дали намаляване на отпадащите ученици или пък примерно по-върхови резултати“, обобщава директорът на 51 СОУ. „Но крайната цел е да извлечем максимума, таланта на всеки ученик.“

Примери за иновативни подходи в българската образователна система

„Интерактивно образование в 360°“

Проект, който има за цел да насърчи учебния процес и да допринесе за затвърдяването на преподавания материал, получил средства по програма „Еразъм +“. „Интерактивно образование в 360°“ е реализирана идея на Георги Палпурин, баща, който намира начин да направи преговарянето на уроци интересно. Проектът предлага иновативни визуални уеб допълнения към учебния материал.

75% от човешкото възприятие се осъществява чрез зрителния анализатор. Водейки се от този факт, „Интерактивно образование в 360°“ цели да улесни и спомогне учебния процес за ученици и студенти. Така те по-лесно ще разбират преподавания материал.

Благодарение на най-новите масовизирани 360-градусови виртуални технологии, забележителности из цялата страна ще бъдат достъпни онлайн във формата на виртуални обиколки. По този начин деца с увреждания или тези, лишени от физическата възможност да посетят въпросните дестинации, също ще имат възможност да ги разгледат обстойно.

В ерата на дигиталните технологии, адаптацията на обществото е нужна стъпка. Този проект може да бъде важна част от тази промяна в правилната посока. Предвижда се проектът да бъде финализиран до по-малко от година.

JUMP Math

JUMP Math е система за преподаване на математика, посветена на развитието на потенциала на всяко дете. Тя постига целите си, като насърчава разбирането на математиката и любовта към нея – както у учениците, така и у техните учители. JUMP Math е цялостна система – съдържа материали за учениците и подробни ръководства за учителите. Тя започва своето развитие през 1998 и е създадена от Джон Майтън – математик и драматург, преподавател в Университета на Торонто.

JUMP Math не променя учебното съдържание, нито класната структура на обучение. Променя начините и стъпките на обяснение, отношението на учителя към децата, както и отношението на децата към учителя и математиката. Резултатът от тази промяна е феноменален! Всички деца в един средностатистически клас стават отличници по математика и учат с голямо желание.

Robopartans

Училище по роботика Robopartans има за цел да събуди и затвърди интереса на учениците към физика, информационни и комуникационни технологии, математика и като цяло технически науки. Тяхна мисия е подобряването на обучението и реалната среща на децата с роботиката. В училището те дават възможност на учениците да мислят, грешат, създават и да бъдат оригинални. Преподавателите организират демонстрации, работни срещи, курсове и занятия по роботика с ученици от всички училища. С помощта на реални роботи предоставят един по-практичен поглед към науката.

Часове по изкуство на EasyArt

Основното действащо лице зад разнообразните и вдъхновяващи инициативи на фондация Easyart е художничката Станка Желева.

Идеята на инициативата е чрез безплатни арт-ателиета и импровизиран музей децата да бъдат запознати с основните периоди от историята на българското изкуство – Праистория, Изкуство на траките, Римска епоха, Българска държава, Златен век, Средновековие, Възраждане, Копия на емблематични български картини.

Водещи на ателиетата са студенти и дипломанти на Националната художествена академия с опит в работата с деца, както и доброволци от Сосиете Женерал Експресбанк и Български Червен Кръст.

Фортисимо Клас

Фортисимо Клас е новаторска програма за обучение по музика. Традиционните учебни часове по музика са разнообразени по съвременен начин и са посветени на всеки един от деветте основни музикални инструмента oт състава на симфоничния оркестър – цигулка, валдхорна, виолончело, тромпет, контрабас, китара, ударни инструменти, флейта и кларинет. Вниманието на децата се насочва по модерен начин към устройството, историята и най-характерните особености на инструмента, както и многобройните негови приложения в различните музикални жанрове.

Стимулира се и творческото въображение на всяко дете и неговото активно участие в часа по музика – с образователни и същевременно развлекателни игри, като всеки участващ може да се докосне истински до инструмента и да опита за първи път как се ражда музиката.

Лекторите са млади музиканти-ентусиасти, които с много любов и отдаденост спомагат за мисията да се даде шанс за оформяне на музикален вкус за в бъдеще сред младите хора. Часовете изтичат неусетно и увлекателно, а според организаторите в очакване на следващия път детските погледи винаги питат “Кога ще дойдете пак?”

Проект „Зограф“

Търсене на оперен фантом зад сцената, в шивалнята, в залата и сред кулисите е част от иновативния проект „Зограф“, който е реализиран от преподавателите и учениците в старозагорското Второ основно „Петко Славейков“. Тази практика е наложена отдавна от учителя по рисуване Гергана Вълкова, обясни директорът Милена Желязкова. Част от уроците се провеждат извън учебното заведение: в художествената галерия, в регионалната библиотека, в музея, а напоследък и в оперния театър, където с помощта на директора Огнян Драганов и служителите му под формата на игра за дирене на „оперния фантом“ успели доста бързо да разбият мита, че това е елитарно изкуство.

Да учим в работна среда

Целта на иновацията в Професионална гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“ в Разград е постигане на по-високо качество на професионалното образование чрез организиране на учебната среда по нов начин. За учениците от 11-и и 12-и клас част от учебния процес е изнесен в една от фирмите в града, като идеята е да се преодолеят границите между отделните учебни предмети и учениците да усвояват комплекс от знания, необходими им за професионалната им реализация. Те могат да наблюдават протичането на химичните и биотехнологичните процеси в реални работни условия при използването на съвременни технологии (производство на различни антибиотици и други продукти), анализи в лабораториите на предприятието на най-модерни типове апаратура. Новата организация предопредели и използването на нови методи на преподаване – включени са ментори и консултанти от страна на фирмата партньор. Те подават на учениците специфична информация, която касае конкретните производства, обучава ги в детайли с нови анализи и апаратури в реална работна среда.

Видеоуроци

Най-голямата езикова гимназия ПГРЕ „Г.С.Раковски“ е заложила на дигиталните технологии в образователния процес. Учениците учат по иновативна програма, която предвижда използването на подхода „обърнат клас“, при който в процеса на преподаване се ангажират и самите ученици. Предвижда се около 30% от учебния материал на 8-и и 9-и клас да бъдат преподавани на учениците нестандартно, чрез видеоуроци. Преподаването на материала става чрез видеоклипове, които са предварително подготвени от учителите. Но учениците са тези, които в клас преподават уроците. Учителите, разбира се, контролират и ръководят изцяло процеса от началото до края. В иновативната програма са ангажирани 15 преподаватели, които ще работят по системата „обърнат клас“. Този процес на обучение дава възможност на класовете да работят по групи. Това е един от начините за внедряване на дигитални технологии и развиването на умения в тази насока, казват учителите. „В Европа този метод е много популярен и определено се харесва от децата, интересно им е. Правили сме го и преди и имаме опит и ресурс. Най-важното сега е да осигурим безжичен интернет в цялото училище“, обясни директорът на училището Радостина Георгиева.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top