fbpx
Начало » България » Инициатива на „Горичка“ превръща опазването на природата в забавление за ученици

Инициатива на „Горичка“ превръща опазването на природата в забавление за ученици

  • bobi
  • 15 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Инициатива на „Горичка“ превръща опазването на природата в забавление за ученици

Ученици от 50 училища в страната ще посрещнат инициативата „Горичка в количка“, чрез която ще се научат как да опазват околната среда по забавен начин. Мобилният фургон е украсен като гора, а в него са поместени 500 фиданки и още много материали за опазване на околната страна. Инициативата е на организация „Горичка“ в партньорство със Съюза на лесовъдите в България. За това информира Магдалена Мелеева, основател на организацията.

„Образователният фургон е насочен към децата до 4-ти клас, но се надяваме и нашето поколение да вземе мерки сега. Ако нашето поколение не вземе мерки сега, тези деца ще живеят в един страшно труден свят. Много е важно децата да знаят, че гората не е просто едни красиви дървета, тя върши много работа за нас – пречиства въздуха, пази ни сянка, тя е най-невероятният климатик. Тя е ужасно важна, за да продължим да съществуваме“, посочи тя защо е толкова важна каузата на „Горичка“.

Магдалена Малеева е бивш тенис състезател и като такъв засегна и темата за спорта в училище.

„Това че децата имат два часа спорт на седмица според мен е скандално. Той трябва да бъде наравно с математиката“, е мнението на тенисистката. Тя обаче подчерта, че това не е проблем само на българската образователна система и трябва по-голяма активност, за да се промени начинът на живот на децата.

Инж. Александър Дунчев, експерт към Югозападното държавно горско предприятие, даде подробности за това как точно ще се развие инициативата „Горичка в количка“. Той сподели, че от години българските лесовъди са мечтали за нещо подобно, а за децата са подготвени множество образователни игри.

„Основната мисия на тази инициатива е да възстановим връзката между децата и гората. Възрастните ще трябва да взимаме сериозно решения, но ние сме консервативни, с инерция, докато децата са тези, които ще трябва да се изправят директно срещу проблемите – климатични, изчерпване на ресурсите“, коментира Дунчев.

Експертът поясни, че са създадени условия и децата ще имат на разположение всичко, с което да влязат в ролята на създаващи като садят, поливат, опазват и се грижат за природата.

Александър Дунчев се надява политиката през образователната система да намери израз в отношението на хората към климата и икономиката.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top