fbpx
Начало » Бакалавър » Инвестицията в образованието е инвестиция в нашето бъдеще

Инвестицията в образованието е инвестиция в нашето бъдеще

  • bobi
  • 19 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Инвестицията в образованието е инвестиция в нашето бъдеще

Мария Габриел – българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта – проведе поредна видеоконференция с министрите на образованието на държавите-членки на ЕС, посветена на отражението на коронавируса върху системите за образование и обучение.

В конференцията се коментираха теми от ключово значение като отваряне на образователните институции, изпитите за приключване на средното образование, плановете на висшите учебни заведения по отношение на приема на студенти и как това ще се отрази на учебната мобилност в рамките на ЕС.

„В Европейската комисия ще продължим да подпомагаме държавите-членки и да стимулираме обмена на добри практики, за да може всички държави да познават опита на другите и да заимстват ефективните решения“, заяви комисар Мария Габриел

Българският комисират коментира, че скоростта и дълбочината на трансформациите, които се случиха по време на тази пандемия, показват, че възстановяването ще бъде продължително и сложно предизвикателство.

„Уроците от кризата показват, че двете важни предстоящи инициативи на Комисията в областта на образованието и обучението – актуализираният План за действие за цифрово образование и съобщението относно Европейското образователно пространство – са по-важни от всякога. В съответствие с приоритетите на бъдещия План за действие, поисках министрите на образованието да подкрепят националните агенции, за да подготвят извънредна покана за представяне на предложения по линия на „Еразъм+“ за подпомагане на дистанционното обучение и придобиването на цифрови умения. Подобна покана би имала специален акцент върху училищата, които са били сериозно засегнати от кризата“, каза тя.

 

Мария Габриел отчете и най-важноото, а именно, че инвестицията в образованието е инвестиция в нашето бъдеще. Това ще даде импулс за възстановяване на икономиката, засилване на социалното приобщаване и създаване на възможности за младежите и възрастните в Европа да придобият необходимите знания, умения и нагласи, които да гарантират устойчиво развитие след кризата.

„Следващата видео конференция с министрите на образованието ще проведем през юни и вниманието ни ще бъде фокусирано върху най-добрите практики и какво планират държавите-членки за следващата учебна и академична година“, каза в заключение комисар Мария Габриел.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top