fbpx
Начало » България » Има страхотен интерес от американци, които искат да преподават в България

Има страхотен интерес от американци, които искат да преподават в България

  • bobi
  • 27 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Има страхотен интерес от американци, които искат да преподават в България
„Първият ми сблъсък със славянската култура беше точно с азбуката. Аз мислех първо, че това е руската азбука, после като студентка научих и за българската азбука, запознах се и с българската музика и литература“, посочи пред БНР Анджела Родел, изпълнителен директор на комисия Фулбарйт“.

На 24 май българско-американската комисия за образователен обмен Фулбрайт отбелязва 75-ата годишнина от програмата за специализации и академичен обмен. Така България ще се впише в това световно честване.

Анджела Родел изучава и пее българска музика, тя е и етномузиколог:

Чарът на българския фолклор е, че има много интересни и разнообразни възможности за съчетаване с друг тип музика. Аз дойдох през 1996 – 1997 година в България точно като стипендиант на програмата Фулбрайт. Учих тук българска филология, търсех български певици. Чувствах се много добре тук, независимо от интересните години тогава в България. В Русия ми беше по-напрегнато за едни американец, защото аз учих и в Русия“, разказа още Родел.

По думите и Фулбарйт е една от най-старите и престижни програми в цял свят, разширяваме я чрез учители, художници, студенти, за да подкрепим образователният и културен обмен.

Има рекорден брой през тази година на професори на студенти, учители, които искат да преподават в България, предимно в езиковите гимназии. Има страхотен интерес от американци към България. Доста е силен и обратният процес – българи, които желаят да заминат през програма за Америка“, посочи още Родел.

„А за мен 24 май е най-хубавият ден, в който да отбележим и 75-ата годишнина от програмата Фулбрайт – това е най-светлият празник за просвещение и за мен това беше най-подходящата дата“, заяви още тя.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top