fbpx
Начало » България » Има ли злоупотреби по схемата „Училищен плод“?

Има ли злоупотреби по схемата „Училищен плод“?

  • bobi
  • 13 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за Има ли злоупотреби по схемата „Училищен плод“?

Съмнения за злоупотреби с училищната храна или по-точно – с плодовете и зеленчуците, които децата получават по схемата „Училищен плод“. Част от производителите подозират, че промяна в закона се прави в полза на конкретни фирми.

Всяка година близо половин милион български ученици хапват витамини по схемата „Училищен плод“. Това са 3471 училища в цялата страна.

За да се хранят по-добре българчетата, Европа плаща 4 милиона лева годишно. Още толкова отделя държавата.

От тази година, българските власти променят правилата, за да дадат предимство на производителите пред търговците на плодове. От бранша обаче се оплакват, че вместо да изпишат вежди, властите вадят очи. Според тях – новите правила пораждат въпроси дали не са създадени, за да облагодетелстват конкретни хора.

Плодовете за децата станаха повод за спор при възрастните. В ябълка на раздора се превърнаха новите правила – и по-конкретно случаят с новорегистрирана производителка, която подала заявление да поеме доставката на плодове в 1118 училища. А притежава 180 декара земя.

В новите правила пише, че една трета от доставките трябва да бъдат от български производители. Недоволните земеделци обаче настояват, когато доставчикът е производител, той да е длъжен да предлага само собствена продукция.

Кого да изберат за доставките на училищния плод – това решават училищата. А контролът върху въпросния избор по правило е в ръцете на фонд „Земеделие“.

Източник: www.actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top