fbpx
Начало » България » Или затваряме училищата сега за малко, или по-късно за дълго

Или затваряме училищата сега за малко, или по-късно за дълго

  • bobi
  • 03 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Или затваряме училищата сега за малко, или по-късно за дълго

Ние не искаме да затваряме икономиката. Не искаме да затваряме и училищата. Всъщност трябва да изберем нещо да затворим най-накрая. Това каза пред БНР социологът Георги Стоилчев от групата „Родители за безопасно образование“.

Здравният министър трябва да взема решенията, няма как да се вменяват такива задължения на МОН, защото няма експертиза, смята Георги Стоилчев.

Противоречивите послания идват заради натиск върху Министерството на образованието, смята той.

Вижте съпротивата каква е в образованието. Представяте ли си каква е съпротивата в икономиката или в туризма, там, където секторите носят данъци в бюджета. Предполагам, че по-половинчати мерки се появяват в резултат на натиск, коментира Стоилчев.

Единственото възможно е да бъде затворена цялата система на средното образование – от 1 до 12 клас, при всички положения. Единственият начин, по който страната ни досега се е справяла с епидемии, е като затваря средното образование, за около 2-3 седмици грипът отминава. Това е различна инфекция, но принципът на предаване е същият. Трябва да прекъснем веригата, а винаги сме го правили по този начин досега, коментира той.

Ако не затворим училищата, ще трябва цялата икономика да затвори, защото училищата са отворени. Такъв избор няма, категоричен е Стоилчев.

За мен съпротивата е по-скоро жестока, не голяма. Но епидемията сама ще ни принуди да стигнем до тези изводи. Колкото по-скоро стигнем до тях, толкова по-малко време след това ще ни се налага да стоим затворени или да държим училищата затворени. Това е изборът, който трябва да направим – дали сега за по-кратко или след 2-3 седмици, когато ще трябва два месеца да ги държим затворени, декември и януари, за да можем да спрем неумолимия ход на тази епидеми, заяви Георги Стоилчев.

За четири седмици системата няма да изгуби толкова, а в същото време здравето ни ще бъде опазено, обобщи той.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top