fbpx
Начало » България » Илияна Йотова: Нямаме право да се отказваме от своята култура

Илияна Йотова: Нямаме право да се отказваме от своята култура

  • bobi
  • 08 ное. 2023
  •  Коментарите са изключени за Илияна Йотова: Нямаме право да се отказваме от своята култура

„Да не се забравят българските музеи – това е моят призив в навечерието на дебатите за новия държавен бюджет. Да се дадат и малкото средства за тях, а не да останат записани в една графа, както се е случвало. Нямаме право да се отказваме от своята култура – ние сме народ, роден именно от културата и духовността“, това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Националния исторически музей на обновената експозиция „Българските земи под османска власт XV-XIX век“. Йотова благодари на ръководството и екипа на музея за активната дейност, съобщиха от пресцентъра на държавния на глава.

„Тази изложба с акцент върху Възраждането е още един повод да имаме самочувствието на българи. Тя е и опровержение на всеки, който се опитва да доказва, че българската свобода и независимост, българското Възраждане са чуждо дело, а не българско. Ако ги нямаше българският народ и чувството за българска идентичност, няма сила, която би помогнала“, посочи вицепрезидентът.

Възраждането тя определи като знаков период „за това да ни има днес като народ и нация“. „Това е периодът на национално-освободителните борби, на битките с кръв и перо, за да се съхрани българската идентичност, да се събуди българският народ. Това е период на възход на духовност, култура, литература, на развитие на политическото и военното дело“, подчерта Йотова.

„Българското Възраждане е историята на един събудил се народ. Народ, който не се примирява с несправедливостите, който се бори за своите бъднини и развитие. Такъв период ми се иска да имаме и днес, и днес да ги има възрожденските идеали“, заяви вицепрезидентът.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top