fbpx
Начало » Бакалавър » Изпитът по биология за кандидат-студенти в СУ ще се състои на 20 юни

Изпитът по биология за кандидат-студенти в СУ ще се състои на 20 юни

  • bobi
  • 18 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Изпитът по биология за кандидат-студенти в СУ ще се състои на 20 юни

На 20 юни от 9.00 часа в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои изпитът по биология за кандидат-студенти за учебната 2020/2021 година.

Кандидатстудентският изпит по биология е писмен и продължава четири и половина астрономически часа. Изпитът се състои от два компонента – компонент 1 се оценява с числова оценка по шестобалната система.

Тази оценка се използва за балообразуваща за всички, кандидатстващи с изпит по биология в Софийския университет. Компонент 2 е задължителен само за кандидатите за специалността „Медицина“ в Софийския университет. Компонентът 1 е „Тест“ и е задължителен за всички кандидат-студенти, полагащи изпит по биология. Оценката от компонент 1 е основното цифрово изражение на резултатите от изпита по биология.

В теста има 60 тестови задачи, включващи материал от осми, девети и десети клас със следните възможности – множествен избор с няколко алтернативи, но с един верен отговор и структуриран отговор. Задачите са свързани с фактически знания по биология и с основни логически и аналитични умения. Компонентът 2 е за развиването на тема от учебния материал от осми, девети и десети клас, която се тегли в деня на изпита. Този компонент е за кандидат-студенти, които имат желание да кандидатстват за специалността „Медицина“.

До участие в балообразуването и класирането за специалността „Медицина“ се допускат само кандидат-студентите, получили резултат „Да“ на този компонент. При оценяването на писмените работи ще се имат предвид критериите за вярно, точно, логично и изчерпателно представяне на биологичния материал; за начина на интерпретирането на учебното съдържание и възможностите за анализиране и съпоставяне на съществени факти; за изчерпателното излагане и аргументиране на знанията; за владеенето и правилната употреба на биологичните термини; за общата биологична и езикова култура на кандидата.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top