fbpx
Начало » България » Изместват датите за матурите за 7-ми и 12-ти клас! + Видео

Изместват датите за матурите за 7-ми и 12-ти клас! + Видео

  • bobi
  • 02 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Изместват датите за матурите за 7-ми и 12-ти клас! + Видео

Извънреден брифинг по повод предложенето удължаване на извънредното положение провете Министерството на Образованието. На него образователният министър Красимир Вълчев коментира редица теми, като коментира най-вече предстоящите изпити на зрелостниците.

„Единственият сценарий, по който ще говорим днес, е този, при който ще се възстановят учебните часове от 14 май. Ще се наложи да се преместят изпитите от 4 до 10 дни.“, коментира министър Вълчев. „Предвижда се държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и на 1 юни – да има 8-9 учебни дни, за да се приключи учебната година за 12 клас. 7-8 дни ще се забави и издаването на дипломите“.

Той поясни, че кампаниите на висшите училища ще бъдат изтеглени с поне 8 дни, за да може да се издадат дипломите.

Матурите след 7 клас ще бъдат проведени между 15 и 17 юни.

Изпитите след 4 клас пък ще бъдат проведени на 29 или 30 май.

Окончателните предложения се очакват другата седмица.

Образователният министър коментира и обучението в електронна среда, като заяви, че все още е трудно да се синхронизира и да работи напълно адекватно.

„За обучението в електронната среда няма единна система, защото няма как да бъде създадена в такъв кратък срок. Единият вариант е с виртуални класни стаи, като има различия още преди стартирането на карантината поради грипните ваканции в различните области. Много училища се справиха, други не успяха.“

Въпреки всичко, Красимир Вълчев е оптимист за електронното обучение и смята, че се представя по-добре дори от очакванията.

„Като цяло системата положи много усилия, справи се с електронното обучение и средно дори децата учат повече.“

Накрая се коментира и темата с детските градини, които се очаква да бъдат с повече групи през лятото.

„Детските градини в момента са принудителен престой. Затова утре ще се обсъди персоналът дали да не се използва. Не е подходящо да се използва електронно обучение за толкова малки деца. Персоналът, докато имат платен отпуск, са в такъв“, каза министър Вълчев.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top