fbpx
Начало » България » Изложба показва българските азбуки

Изложба показва българските азбуки

  • bobi
  • 03 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Изложба показва българските азбуки

Дни преди Деня на Българската писменост и култура – 24 май, в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ откриха изложбата „Българските азбуки“.
Експозицията може да бъде видяна до 13 май, съобщиха организаторите от Института по български език на БАН.

Експозицията се организира в годината, в която Българската академия на науките чества своята 150-годишнина, и се посвещава на 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.

Изложбата „Българските азбуки“ се състои от 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука.

С буквите са оформени думите „българския“, „дух“, „вечност“ – съчетават посланието, че българският дух е вечен. В долната част на всяко изображение са разположени глаголическите букви, които имат съответствие в българската азбука.

В експозицията има четири табла, изобразяващи думите „ние“, „светлина“, „добро“, „възход“. Буквите, които ги съставят, са вградени елементи от старобългарски ръкописи.

Българистите припомнят, че през 2019 година (на 14 февруари) се навършиха 1150 г. от успението на Св. Константин – Кирил Философ.

Източник: https://news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top