fbpx
Начало » България » Изготвят учебни програми за електромобили

Изготвят учебни програми за електромобили

  • bobi
  • 20 дек. 2018
  •  Коментарите са изключени за Изготвят учебни програми за електромобили

Министерството на образованието и науката и Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) ще си партнират за създаване на иновативен образователен модел. В сключено споразумение между министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и председателя на Управителния съвет на ИКЕМ Илия Левков се предвижда съвместно да се разработват учебни програми и да се организират обучения на учители, които преподават по специалността „Електрически превозни средства“ в професионалните гимназии.

Това е първото партньорство, чрез което се създава Секторен съвет за електрическа мобилност. Той ще популяризира професионалното образование и обучение в новата специалност.

За една година интересът към изучаването на „Електрически превозни средства“ се е увеличил значително. През учебната 2016/2017 година са приети първите 22 ученици по специалността в една гимназия, а през 2018/2019 учебна година тя вече е избрана от 108 ученици, които се подготвят в шест професионални гимназии.

Секторният съвет ще изготвя предложения за нови професии и специалности. Освен това съвместно ще се разработват и актуализират държавните образователни стандарти. Индустриален клъстер „Електромобили“ е национално представителна браншова организация в сектора, която има над 130 членове и партньори. Сред тях са 6 професионални гимназии, 10 висши училища, Българската академия на науките и Националното сдружение на общините. Очаква се и други професионални гимназии да разкрият паралелки.

Партньорството между компаниите, професионалните гимназии, висшите училища, бизнесът и националните и местните власти гарантира включването им в иновативен образователен модел, който би могъл да се приложи и в други сектори.

Министерството на образованието и науката провежда целенасочена политика за осъществяване на партньорства с бизнеса в нововъзникващи сектори и в сектори, които са свързани с дигитализацията. Целта е да се осигури модерно професионално образование, което съответства на търсените умения.

В края на 2016 година се подписа споразумение с представители на най-големите ИТ компании, с които беше разработена учебната програма за специалността „Приложен програмист“. Съвместно ще се разработват и държавните образователни стандарти.

Източник: https://news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top