fbpx
Начало » България » Избягайте от стереотипите: 7 правила за всеки, който търси работа

Избягайте от стереотипите: 7 правила за всеки, който търси работа

  • bobi
  • 26 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Избягайте от стереотипите: 7 правила за всеки, който търси работа

Повечето хора се страхуват да се впуснат в авантюрата „търсене на нова работа“, казва кариерният коуч Ашли Стал. Обикновено всеки, който иска да смени професионалното си поприще, си задава въпросите: „Как ще храня семейството си?“, „Ами ако не намеря работа, която не харесвам?“, „Как да обясня периода на безработица на бъдещите работодатели?“ Но такива мисли силно ограничават потенциала ви – сякаш попадате в капан. Ако се чудите как да придобиете контрол над мислите си, докато търсите работа, припомняйте си редовно следните седем възможности.

1. Някъде има работодател, който ще се нуждае от мен, който иска да ме наеме и тази работа ще ми донесе щастие.

Повечето търсещи работа се съсредоточават върху ограничения избор, защото в миналото са попадали в подобна ситуация и тя е оставила лош спомен или защото са наблюдавали подобен негативен опит с други хора. Такова отчаяние няма истинска причина. Промяната в нагласата идва, когато се убедите, че дори една оферта може да промени ситуацията и рискувате да я приемете, дори да не сте напълно сигурни, че тя ви подхожда. Не си мислете: „Това може да е последният ми шанс“. По-добре си кажете: „Това е само началото“.

2. Първо личното искрено отношение, после работата

Ефективната работа в мрежа осигурява средно около 70% от предложенията за работа. Основното правило преди да се захванете с някакъв бизнес, е установяването на личен контакт. Мрежовите умения се измерват не от това колко бързо можете да си намерите работа, а от това колко искрени отношения създавате с потенциални бъдещи работодатели и съветници. Как да го направите? Повечето хора искат да почувстват, че са забелязани и слушани, така че трябва да можете да установите контакт с хората и да не показвате егото или отчаянието си. Бъдете вдъхновени от тях, задавайте въпроси и правете искрени комплименти.

3. Аз диктувам възможностите, не моят професионален опит

Твърде много кандидати са убедени, че техният потенциал за кариера е ограничен от опита, посочен в тяхната автобиография. Въпреки че миналото наистина потвърждава пригодността ви за определени позиции, всички работодатели търсят амбициозни и ефективни хора и тези качества надхвърлят тесните граници на сегашната ви област. По-вероятно е да ви бъде предложена работа дори при липса на опит в даден отрасъл, стига да покажете, че сте мотивирани, изобретателни и енергични.

4. Не съм подходящ за всякаква работа!

Да, и не всяка работа или работодател ще ви подхожда. Когато изпращате заявления до потенциални работодатели, въображението ви показва как ще успеете в определена позиция и поради това отхвърлянето изглежда особено обидно. Но в действителност вие само скърбите за идеята си за тази работа, а не за самата нея. Можете да разсъждавате много по въпроса защо не сте били наети за позицията, представяйки си различни причини. Но кой знае, може би изпълнителният директор на компанията просто е повикал дъщеря си на това място. Причината за отказа не винаги зависи от вас. Важното е да не позволявате подобни събития да повлияят негативно на вашето представяне. Използвайте ги само като възможност да научите нещо. С течение на времето ще можете да различите възможностите, които наистина отговарят на вашето мислене и характер от онези, които са просто плод на вашето его. Това ще ви помогне да станете видими и да определите мястото си на пазара на труда, където наистина можете да бъдете себе си. Само не трябва да се „огъвате“ под влиянието на пазара за работна ръка. Все пак  навън е пълно с възможности, нали знаете?

5. Много енергия, слаба привързаност

Един от най-мощните инструменти за развитие е „студената“ работа в мрежа: хората извън вашата обичайна мрежа могат да трансформират вашата кариера и да я изведат на едно ново ниво. Някои от хората прекарват часове в анализиране на свободно място, преди по някакъв начин да демонстрират интереса си към него. И когато най-накрая решат да се свържат с работодателя, те пишат и пренаписват писмото около 15 пъти, преди да кликнат върху бутона „изпрати“. В търсенето на работа подобен трепет изобщо не е необходим. Фиксирането върху това кой ви отговаря и кой не само губи енергията ви и ограничава възможностите ви. Затова Ашли Стал препоръчва да се отделя повече енергия за намиране на работа, но не и да се привързвате емоционално към нея.

6. Заслужавам време за удоволствие

Казваме си, че трябва да отделяме всяка секунда за намиране на работа. Но както при всяка друга интензивна работа, съществува риск от изтощение и прегаряне, ако не си давате приятни паузи. Известен факт е, че оптимистите се справят по-добре с търсенето на работа. Затова намирайте време и за дейности, които носят положителна енергия и светлина в живота ви.

7. Неминуемо ще получа това, което искам

Ако сте активно ангажирани в работата в мрежа и се посветите на намирането на работа, невъзможно е да не я намерите. Хората, с които кариерният коуч Ашли Стал работи, в хода на сеансите постепенно разбират, че когато вложат в работата си достатъчно вдъхновение, усилия и желание, то тогава е невъзможно да не успеят. Ето защо, оставете тези идеи за намиране на работа, които сами си налагате и се съсредоточете върху реалността, превръщайки изборът на ново работно място за вас в период от възможности и потенциал, който вашата съдба е определила.

Източник: https://www.manager.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top