fbpx
Начало » България » Игра на карти учи децата на 40 финансови понятия

Игра на карти учи децата на 40 финансови понятия

  • bobi
  • 20 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Игра на карти учи децата на 40 финансови понятия

Финансовата грамотност е част от необходимите полезни знания за всеки човек, но за нея в българското училище все още не се обръща достатъчно внимание.

Много от родителите се питат как да водят разговори с децата си по отношение на парите.

Иван Атанасов обаче не е като повечето родители. Той работи от 20-ина години в сферата на финансите. Преди около 2 години му хрумва да измисли нещо, което хем да учи децата, хем да ги забавлява.

Съгласен е с експертите, които препоръчват на децата да се говори за парите още когато са 2-3-годишни.

И така, със свои колеги и съмишленици Иван Атанасов измислят образователна игра с карти, чрез която децата научават 40 понятия от заобикалящата икономическа среда като: джобни пари, бюджет, доход, сделка, спестявам, дарявам и т.н.

Въвличат членовете на семейството в градивни дискусии по теми за консуматорското поведение, ограничеността на ресурсите, отговорността към разходването им, създаването на полза и стойност за семейството, обществото, околната среда.

Първият навик, който децата трябва да научат е да спестяват, да заделят част от парите, които им се дават. Да свикват, че даряването на средства за каузи е хубаво нещо. Да се научат да правят избор – например при покупка на играчка, като разбират каква е стойността им, обясни пред Радио София Атанасов.

Играта е и със стратегия, различна, децата се привързват, а и става повод за общуване и забавление в семейството.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top