fbpx
Начало » България » Иван Герганов: В математиката е важна последователността

Иван Герганов: В математиката е важна последователността

  • bobi
  • 26 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за Иван Герганов: В математиката е важна последователността

Учебната програма в математиката няма толкова голямо значение, всичко зависи от самия човек, а в днешно време всеки иска нещата да стават бързо и лесно, но в математиката това не е така и трябват усилия, за да преодоляваш трудностите и да се развиваш“. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ Иван Герганов, един от най-добрите математици на България, за идеите за промени в обучението по математика, като задачите бъдат житейски ориентирани.

На 15 години Иван печели трето място в световното състезание по математика за ученици в Хонконг. Възпитаникът на СОУ „П.Р. Славейков” в Кърджали участва с авторска формула за преброяване на фигури в триъгълна решетка, която може да намери приложение в компютърните чипове и в химията.

Герганов завършва математика и статистика в престижния университет в Единбург, Шотландия, сега работи за щатска компания във финансовата индустрия.

Каквото и да има в учебната програма, учениците трябва да бъдат мотивирани по различен начин, за да успеят. Дори при моята тренировка го усещам, въпреки че постоянно решавам. При математиката е важна последователността, защото изпуснеш ли нишката, остане ли нещо неразбрано, следващото няма как да го научиш и да можеш да решаваш новите задачи.

Като преподавател в школа съм разбрал, че не е толкова важно как владееш предмета, а дали познаваш възможностите на всеки един ученик. Учителите трябва да бъдат и приятели с учениците, а родителите трябва да бъдат една идея по строги. Всичко го има вече в интернет. Затова е важен подходът“.

В края на година Герганов ще даде стипендия на отличен в дадена област дванадесетокласник от неговото училище в Кърджали.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top